Obljetnica Kornatske tragedije

Najveća mirnodopska nesreća od Hrvatske državnosti, Kornatska tragedija dogodila se na današnji dan kada je skupina vatrogasaca postala žrtvom požara na otoku Velikom Kornatu.

Od ukupno 13 vatrogasaca u skupini zahvaćenoj požarom, koji su na Kronate došli gasiti vatru koja je zahvatila travu, 12 ih je poginulo na licu mjesta ili preminulo u bolnicama, a jedini je preživio Frane Lučić iz Tisnog.

VATROGASCE NA KORNATIMA UBILA JE NATO BOMBA

Poginulo je šest vatrogasaca iz vatrogasne postrojbe Šibenik - Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić i Hrvoje Strikoman, a još sedmero je preživjelo uz teške opekline po tijelu - od kojih je petero prebačeno na liječenje u Zagreb (Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija i Marinko Knežević) koji su ubrzo preminuli od posljedica teških opeklina. Posljednji je, u splitskoj kliničkoj bolnici, dana 16. rujna, preminuo Ante Juričev-Mikulin.

Službeno objašnjenje za tragediju i nestanak toliko mladih života je tzv. 'eruptivni požar', a maratonsko suđenje za ovu nesreću traje već godinama nije donijelo nikakve rezultate. Ne zna se zašto su stradali, a za gubitak njihovih života očito nitko nije kriv.

kornatska-tragedija.jpg