Priča o zengi, žutoj čizmi vukovarskih branitelja

U koloni sjećanja u Vukovaru, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, odabirom obuće, podsjetila je na jedan od simbola obrane grada - žute čizme, takozvane zenge.

Prije rata tvornica Borovo izrađivala ih je za američko tržište. Vukovarskim braniteljima bile su suha i pouzdana obuća, no nakon pada grada, pretvorile su se za njih u pogibeljnu opasnost.

Osmislio ih je borovski kreator Ljuben Janičev, a izrađivale vukovarske krojačice za američke farmere. Ali do njih nisu došle, piše Večernji.

Tople čizme grijale su ratnike u hladnim rovovima. Bile su simbol otpora i ljubavi prema Vukovaru. Neki od njih odvedeni su u njima u srbijanski logor. Zamalo da ih zenge nisu stajale života jer su znali da je branitelj.

U poznatim zengama koračala je ponosno u koloni sjećanja i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Time je, kaže, željela poručiti kako su Vukovaru potrebna radna mjesta. Jer vukovarski obućarski div nekada je hranio 24.000 ljudi, danas samo 700.

Smatram da bi svi koji su skloni gradu Vukovaru sljedeće godine mogli prošetati u žutim zengama, rekla je Gordana Odor, predsjednica Uprave Borova.

Iz pijeteta prema svim onima koji su u obući u kojoj su čuvali domovinu - zakoračili u vječnost.

Označeno u