PRIPĆENJE HODA ZA ŽIVOT Europski parlament šteti ženama i nerođenoj djeci

Hod za život ove je godine održan u 11 hrvatskih gradova okupivši desetke i desetke tisuća hrvatskih građana oko znanstvene činjenice da život svakog čovjeka započinje začećem. Hodom se izražava podrška i ljubav prema nerođenom djetetu, njegovoj majci i ocu te zahtjeva da se u Republici Hrvatskoj postavi novi zakonski okvir koji će osigurati zakonsku zaštitu i majke i njezinog nerođenog djeteta.

Priopćenje Hoda za život prenosimo u cijelosti.

Trudnice i majke male djece su najdiskriminiranija skupina na tržištu rada u Hrvatskoj. Držimo sramotnim novi pokušaj Europskog parlamenta da narušava suverenost i pravo na samoodređenje država članica EU-a nametanjem svojih znanstveno i pravno neutemeljenih stavova o pravu nerođenog djeteta na život. Ova rezolucija isto tako predstavlja izravan napad na ženu i njezino majčinstvo, kao i na zasebno biće, nerođeno dijete koje raste u njezinu tijelu.

U novoj rezoluciji s 324 glasa za, 155 protiv i 38 suzdržanih, Europski parlament (EP) zatražio je ovog četvrtka da se pobačaj uvrsti u Povelju o temeljnim pravima EU-a, u čl. 7, dodajući da “svatko ima pravo na siguran i legalan pobačaj”.

Većina zastupnika u EU parlamentu pozvala je sve države članice u kojima pobačaj nije legalan da dekriminaliziraju pobačaj, „eliminiraju i bore se protiv zakonskih, financijskih i društvenih ograničenja“ na prekid života nerođenog djeteta.

 

Izdaja EU i njenih temelja / Foto: Hod za život

Europski parlament napada suverenu naciju po drugi put u samo mjesec dana
Ovo je u samo mjesec dana druga po redu rezolucija kojom Europski parlament napada suverenu naciju kao što su Sjedinjene Američke države i Vrhovni sud te zemlje, kao najviše zakonodavno tijelo – jedino zato što nisu zadovoljni odlukom koju je taj Sud donio. Vrhovni sud je nakon 50 godina poništio odluku istog Suda iz 1973. g. i vratio odlučivanje o pravu na život i pravnoj zaštiti nerođenog djeteta na savezne države.

Ovom je odlukom Vrhovni sud SAD-a jasno dao na znanje da pobačaj nije ustavno pravo, baš kao što nije reguliran kao zakonsko pravo niti u jednom međunarodnom ili europskom zakonodavstvu, te stoga ne može biti uključen u Povelju EU-a o temeljnim pravima.

Hod za život raduje se još snažnijoj zaštiti milijuna žena u SAD-u koje će, zahvaljujući presudi Vrhovnog suda, biti pošteđene strašnog iskustva prekida života vlastitog djeteta. Radujemo se i još snažnijoj zaštiti nerođene djece u gotovo polovici saveznih država SAD-a.

Zabrinjavajući trend ograničavanja slobode i suverenosti država članica

Pobačaj predstavlja prekid života konkretne osobe – neponovljivog ljudskog bića – dječaka ili djevojčice. Svako dijete ima pravo na život. Svaki ljudski život je neprocjenjivo vrijedan! Bez obzira na to je li malen ili velik, zdrav ili bolestan. Bolesna djeca – nerođena i rođena te bolesni ljudi imaju pravo na još veću brigu i ljubav. Niti jedna se žena ne bi trebala naći u situaciji da prekine život svog djeteta. Mi razumijemo da se majke, trudnice mogu naći u teškim okolnostima. I zato smo tu da pomognemo pronaći ljudska rješenja za ljudske situacije.

Istovremeno, Hod za život drži da ovakve deklaracije EU parlamenta ukazuju na zabrinjavajući trend ograničavanja slobode i suverenosti država članica, baš kao i poništavanje sloboda i ljudskih prava pojedinaca, te su štetne za sadašnjost i budućnost Europske Unije.

Označeno u