Svjedočanstvo Zlatka Dalića, izbornika hrvatske nogometne reprezentacije

Pokret za život Krčke biskupije proslavio je 30. obljetnicu djelovanja u subotu 8. listopada 2022. koncelebriranim euharistijskim slavljem koje je u kongresnoj dvorani hotela Malin u Malinskoj predvodio krčki biskup dr. Ivica Petanjak u sudjelovanju vjernika s gotovo svih otoka biskupije.

Na početku je biskup Petanjak podsjetio da Pokret za život osnovan po želji tadašnjega krčkog biskupa Josipa Bozanića da se na teritoriju Krčke biskupije zasadi udruga po uzoru na talijanski Movimento per la vita. Zato su se 28. travnja 1992. godine u Rektoratu crkve Sv. Nikole u Malom Lošinju susreli promicatelji laici Ana Volarić Mršić, Loreta Žic Sorić, Blaženka Vidulić, Fredi Picinić i Nataša Brozić te svećenici Anton Barbiš i Valter Župan kako bi osnovali Pokret za život, humanitarnu udrugu kojoj je cilj promicanje, razvitak i unapređenje prava na život, te zaštita svakog ljudskog života od začeća do naravne smrti.

Publika je s oduševljenjem pratila i pljeskom prekidala jednosatno izlaganje izbornika hrvatske nogometne reprezentacije Zlatka Dalića u kojem je ispričao svoj životni put od djetinjstva u selu Brina pokraj Livna do vrhunca trenerske karijere na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, a govorio je i o pripremama za predstojeće prvenstvo u Katru. Dan prije obilježavanja 30. obljetnice Pokreta za život navršilo pet godina od kad je Dalić postao hrvatski izbornik, pa se osvrnuo na to razdoblje za koje je rekao da je to bilo pet godina ponosa i časti, pet najljepših godina u njegovom životu, naravno, u sportskom smislu, jer je više puta naglasio da mu je najvažnija obitelj u kojoj ima potporu i crpi snagu, te da za sve što je napravio u životu zahvalan Bogu i svojoj obitelji.

Podsjetio je i na najveći uspjeh Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, posebno na zajedništvo koje je tada zavladalo. „Hrvatska je tih mjesec dana 2018. godine bila onakva kakva treba biti stalno, ponosna, sretna i složna“, rekao je Dalić i naglasio važnost zajedništva jer, kako je rekao, „ubiše nas podjele“. Govoreći o kušnjama kojima je svatko danas svakodnevno izložen rekao je da je danas teško ostati normalan, ponizan kako često kaže, a posebno se to odnosi na mlade igrače koji rano osiguraju egzistenciju, pa im novac i materijalno postanu najvažniji.

“Molim dragog Boga samo da ne odem u krivom smjeru. Bit ću i dalje ponizan, služiti svome narodu i reprezentaciji”, rekao je izbornik Dalić. Na pitanje iz publike potvrdio je da uvijek ima krunicu u džepu i da se prije utakmice pomoli, a i tijekom utakmice, posebice kad je situacija na terenu napeta, često drži krunicu u ruci.

Označeno u