Teško oskrvnuće crkve kod Splita, vjernici su ogorčeni: ‘To ni barbari ne bi radili!‘

Brojni Kaštelani ovu su nedjelju, okupanu suncem i pravim proljetnim temperaturama, iskoristili za boravak i šetnju u prirodni, među njima i naš čitatelj koji nam se javio vidno šokiran i još uvijek u nevjerici prizorom kojeg je zatekao u crkvici sv. Lovre na Ostrogu, javlja portal grada Kaštela.

- Ovako nešto ni barbarima ne bi palo napamet - na oltaru gradelavati, a ispred njega spremati peku – kazuje nam naš sugrađanim, zgrožen viđenim. Tim više što ključeve crkvice u kojima se već stoljećima služe mise, imaju samo članovi Uduge sv. Lovre od Ostroga, koji bi se trebali baviti zaštitom ovog povijesnog hrvatskog i crkvenog lokaliteta! - zaključuje.

Često šeta ovdje, govori nam, no nema običaj zavirivati u crkvu, s obzirom da su vrata zaključana, no ove nedjelje ga je nešto ponukalo da makar baci pogled unutra kad već ne može ući, no ono što je ugledao ga je ostavilo u nevjerici.

- Kao vjerniku crkva mi je svetinja i neshvatljivo mi je da netko može učiniti nešto ovako doslovno nečuveno! I dok su Veliki tjedan i najveći kršćanski blagdan Uskrs pred vratima, pitam se boje li se Boga ovi ljudi kad ovako obeščašćuju naše najveće svetinje - dodaje, pozivajući odgovorne da pronađu krivce i poduzmu nešto kako bi se sanirala šteta i spriječilo da se nešto ovako skandalozno ponovi ikada više.

Kako se može vidjeti i na fotografijama koje nam je dostavio, oltar i pod ispred njega crni su od gareži, a lijevo od oltara još uvijek je položena – peka. I uokolo crkve su vidljive hrpe glomaznog otpada i smeća, a netko je polomio i jednu od klupa pokraj nje, što samo dodatno potvrđuje kako pojedincima ništa nije sveto...

Smeće u prirodi

Kako gradele u crkvici ne bi, na žalost, bile jedina tema, pobrinuli su se i dežurni smećari. Jer kako drugačije nazvati spodobe koje unatoč tri reciklažna dvorišta u gradu, svoje smeće ostavljaju na obroncima Kozjaka.

- Evo šaljem fotke brda smeća koje se nalazi u Kaštel Gomilici, ulica Milinkovo, makadam u biti koji ide Kozjakom. Lokacija otpada je malo nakon kraja asfaltiranog puta. Tu godinama iskreću ilegalno glomazni i manji otpad ,a evo stiglo i staro auto... Ovo bi hitno tribalo očistit jer je leglo zaraze i privlači neprestano nove pojedince koji tu donose i ostavljaju, doprinose porastu ekološke devastacije. Šaljem fotke na Portal ne bi li došlo do većine i odgovornih službi... - ljubiteljica prirode iz Kaštili.

I dok jedni dižu glas protiv daljnje devastacije, tunela i pristupne ceste, drugi rade sve na tome da od Kozjaka naprave smetlište.

Što se na Kozjaku događa, pogledajte u fotogaleriji OVDJE

Označeno u