U potresom razrušenoj Petrinji počeo 3. mladifest Hrvatska

Treći mladifest Hrvatska s geslom „A ti stani sada da ti objavim riječ Božju“ otvoren je u petak 27. kolovoza u potresom razrušenoj Petrinji. Hrvatski Mladifest i ove godine organiziraju Marijina legija i Sisačka biskupija.

Tijekom trodnevnog programa sudionici imaju priliku slušati kateheze, svjedočanstva, slaviti misu, ispovjediti se i produbiti vjeru, javlja IKA.

Uvodne pozdravne riječi uputio je predsjednik Komicija Gospa Snježna Marijine legije Vlado Sučec te povjerenik za pastoral mladih Sisačke biskupije Marijan Štingl.

Uslijedio je zaziv Duha Svetoga kojeg je predvodio vlč. Hrvoje Zovko. Na 3. mladifestu Hrvatska prva je svjedočila obitelj Špar iz Splita. Uslijedilo je svjedočanstvo vlč. Cirila Čuša. On često svjedoči o temi oprosta. U Petrinji je također posvjedočio o toj temi govoreći o tome na koji je način uz Božju pomoć oprostio ocu te od oca zamolio oprost.

U tijeku je Godina sv. Josipa, a o Marijinom zaručniku govorio je rektor Hrvatskoga nacionalnog svetišta sv. Josipa mons. Antun Sente ml. koji je predvodio i molitvu krunice sv. Josipu. Misno slavlje je uz koncelebraciju sedmorice svećenika predvodio kapelan iz Međugorja fra Zvonimir Pavičić. U propovijedi se osvrnuo na geslo susreta te rekao kako je „Božja riječ ta koja iziskuje da se s njom svaki dan družimo, da je svaki dan razmatramo“. Osvrnuvši se na pročitani ulomak evanđelja koje pred vjernike stavlja tekst o mudrim i ludim djevicama, pojasnio je da u jednom od tumačenja teksta stoji da su dobra djela zapravo ulje mudrih djevica iz prispodobe: „Ako ja činim dobra djela, ja to dobro djelo ne mogu pripisati drugome. Ja mogu moliti, razmatrati Sveto pismo, mogu živjeti po Božjoj riječi, čuvati zapovijedi, ali ne mogu to svoje dati tebi. To se ne može dijeliti, to svako gradi za sebe. Ja sada ovdje mogu propovijedati i može vam se svidjeti propovijed, ali ako vi iz euharistije ne uzmete Božju riječ i ono što vam sada propovijedam, ako to ne uzmete i ne ugradite u svoj život, ne počnete tako djelovati, onda vam ovaj susret i euharistijsko slavlje neće puno koristiti“.

Prvi dan trećeg hrvatskog Mladifesta zaključen je molitvom križnog puta. Osmišljen je na način da se drveni križ sačinjen od greda kuća oštećenih u potresu pronosio postajama koje su bile ispred ruševina u samom središtu grada. Tekst za postaje napisali su članovi Marijine legije progovorivši o svom iskustvu razornog potresa 29. prosinca 2020. Molitveni dojam pojačale su svijeće koje su imali vjernici.

Označeno u