U Zadru osvanuo jumbo plakat s natpisom " Isuse Kriste, smiluj se meni grešniku"

Tek 5 riječi na plakatu i jednostavno grafičko rješenje nisu dali previše naznaka o tome tko se krije iza ove poruke ali zato je izazvala ogroman interes Zadrana. Građani pokušavaju pogoditi tko bi mogao biti nositelj ovog zanimljivog oglasa ali organizator se još nije izjasnio.

Sve u svemu prostora za nagađanje ima dovoljno i vjerujemo da je Korizma kao vrijeme pokore i obraćenja našem Spasitelju Isusu nagnala autora na ovakvu "reklamu".

plakat 1

U kršćanskoj tradiciji vjere postoji običaj zazivanja Isusova imena u različitim oblicima za svaku prigodi. Prakticiranje je nazvano „Isusova molitva“. Početak joj nalazimo u XII. stoljeću na istoku, a nedugo zatim i na zapadu. Isus je netko tko ozdravlja. Tko zaziva njegovo ime, postiže ozdravljenje. „Gospodine Isuse Kriste, Sine Božji, smiluj se meni grešniku!“ Svaku sastvanicu ove molitve, možemo pronaći u euharistijskim molitvama. Izvorni model ove molitve ponuđen nam je u molitvi carinika u hramu, kako nam pripovijeda Isus u svojoj prispodobi: „Gospodine, smiluj se meni grešniku!“ Prisjetimo se dobrog razbojnika koji se zadovoljava zazivanjem imena Isusova: „Isuse, sjeti me se kada dođeš u svoje kraljevstvo!“ Moljenje ove molitve djeluje preobražavajuće jer ga priznajemo svojim Spasiteljem i oslobađamo se svoga nepodnošljivog tereta grijeha. Očekujmo i ponavljajmo, u jednom ili drugom obliku, prvotni poklik srca: „Dođi, Gospodine Isuse“. On dolazi zasigurno. On dolazi sada.

Označeno u