Za izgradnju misije u Ugandi prikupljeno više od 100 tisuća eura

U okviru duhovnog koncerta „Srce za Ugandu“ koji je na Svijećnicu 2. veljače 2024. na splitskim Gripama okupio više od šest tisuća posjetitelja, za izgradnju nove misije u Ugandi prikupljeno je više od sto tisuća eura, priopćili su organizatori.

Koncert je održan u organizaciji splitske Župe Prečistoga Srca Marijina–Gospe Fatimske. Uz kupnju ulaznice, građani su svoj doprinos dali i izravnim uplatama donacija na račun.

„Cjelokupan iznos koji je prikupljen u ovoj humanitarnoj akciji već je uplaćen na račun Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj, koji je naša krovna organizacija za pomoć misijama i misionarima. Taj iznos bit će u potpunosti proslijeđen don Jakoslavu Baniću, misionaru u Ugandi koji će nas onda naknadno obavijestiti o izgradnji ove nove misije“, ističe don Ivan Zovko, u ime splitske župe Gospe Fatimske.

Točan iznos dosad prikupljenih sredstava je 101 512 eura.

Svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije i misionar don Jakoslav Banić zahvaljujući novčanim sredstvima prikupljenima na koncertu, započinje gradnju potpuno nove misije u Ugandi, u pokrajini Karamoji. Misija će u mnogočemu unaprijediti životne okolnosti za djecu i lokalno stanovništvo u tom vrlo siromašnom dijelu Ugande, gdje su glad i nedostatak pitke vode svakodnevica. Tek 15 % djece u toj regiji pohađa školu, a njih 45 % ima osiguran topli obrok dnevno. Životnu dob od pet godina dočeka 20 % djece.

Zahvaljujući donacijama s humanitarnog koncerta i donacijama koje su prikupile Papinska misijska djela u RH i Misijski ured Splitsko-makarske nadbiskupije, započinje izgradnja pastoralno – edukacijskog centra za djecu i mlade, utočišta za najsiromašnije, crkve, osnovne škole, dječjeg vrtića i poljoprivrednog dobra u Ugandi.

Podsjetimo, na koncertu su nastupili izvođači duhovne glazbe u Hrvatskoj – Vanessa Mioč, sestre Palić, zbor Mihovil, sestre Ramljak i fra Marin Karačić, a posebni gosti bili su Klapa Cambi i Dražen Zečić. U organizaciji koncerta sudjelovalo je stotinjak volontera, ponajprije iz župe Gospe Fatimske, zatim iz cijelog Splita i šire, predvođenih župnikom Zovkom, Majom Dusparom, Pericom Prižmić i Krunoslavom Kvesićem.

„Na koncertu se osjetilo predivno zajedništvo i to je moralo uroditi plodom! S prikupljenim donacijama nadišli smo sva očekivanja, a to je dokaz o Božjem blagoslovu svemu ovom. Zato, vjerujem da će ovo djelo dobrote ljudi brzo uroditi blagoslovom u Ugandi. Hvala svima koji su bili dio ovog koncerta i neka svima dobri Bog uzvrati“, poručio je don Ivan, javlja IKA.

Označeno u