Čemu služe „neuslišane molitve“?

Još nešto o tome zašto Bog „ne odgovara“ na naše molitve. Kaže jedan svećenik: „Bilo je dana u mom životu kad mi se činilo da Bog zna da ja još uvijek nisam spreman prihvatiti odgovor na moju molitvu, i Bog je tražio od mene da pričekam i da se strpim“.

Mi bismo trebali imati na pameti da Bog uvijek odgovara na molitve. Možda nam ne daje odgovore koje bismo htjeli, ili nam ne odgovara onda kad nama to paše, ali Bog nam uvijek  daje svoj odgovor, i uvijek će nam ga davati, vodeći računa o tome što je u određenom trenutku u najboljem interesu za nas. Ima jedna pjesma koja kaže: „Hvala Ti, Gospodine, za sve neuslišane molitve“. Izgleda da je ovaj čovjek shvatio da su ga upravo neuslišane molitve dovele na pravi put, odnosno ono za što mu je Bog kazao „Ne, nikako, to ne smiješ“. Molitva ne nastaje da bi mijenjala Božje odluke ili Boga u nešto uvjeravala.

Molitva nastaje da bi promijenila nas. Molitva je duhovna disciplina kroz koju se mi oblikujemo u Isusove učenike. Neke stvari Bog ne može dati sve dok se osoba nije pripremila i očvrsnula svoj duh pravom, istinskom molitvom. Takva molitva čisti kuću, pere prozore, vješa zastore, postavlja stol, otvara vrata, sve dok Bog ne kaže: „Kuća je spremna, sada mogu doći kao pravi gost“.

Sveti Franjo uistinu je učio u cijeloj godini kako moliti. Imao je pet korizmi tijekom jedne godine. Pet puta je slobodno odlučivao: „Bože, ja želim biti s Tobom, želim šutjeti pred Tobom, želim ustrajno očekivati Tvoju riječ, želim očistiti svoju kuću i svoj život, želim otvoriti prozore, oprati zastore, postaviti stol, želim da mi Ti budeš dragi gost. Samo to te molim. Ne iznosim Ti svoje probleme, poteškoće, jer znam da Ti sve to znaš, ali ja znam koliko si Ti velik i koliko možeš biti blizu meni i mom životu“. I molio je da se može diviti otajstvu života i svega stvorenog, da može ponizno očekivati Božju riječ i da može prebirati u srcu ono što je živio.

Upravo tako nama ovdje govori Gospa. Divite se koliko je velik vaš Bog! Prebirite u srcu ono što vam je Bog poručio. Nemojte moliti samo tako, da Boga informirate o svojim problemima. Molite tako, da dopustite Bogu da On vas formira. U školi molitve razgovarajte sa svojim Bogom, i onda će vam Bog uistinu uslišati sve ono što vidi da je dobro, lijepo, pametno i poželjno za vas kao vjernike. Neka nam Gospa pomogne da naše molitve budu uistinu razgovor s Bogom, da budu iskrena želja: „Ja želim biti bolji kršćanin, bolji čovjek, ja želim, Bože, da

Ti dođeš kao dragi gost u kuću moga srca“.