Danas je Međugorje središte velikog svjetskog molitvenog pokreta!

Danas je Međugorje središte velikog svjetskog molitvenog pokreta!

To nije pokret koji bi čovjek pokrenuo, već ga je pokrenula Gospa, Gospa kao majka Gospodinova pokrenula ga je po malim ljudima.To je izravni Gospin zahvat. To je sve izravno po Gospi. Pokret uvijek postaje velik po malima, a i danas se tu trebaju naći mali, ne oni koji svisoka poštuju ovo ili ono. Trebaju se naći mali ljudi koji su spremni vidjeti, pokrenuti se, pogledati, otrčati, izjaviti, slijediti…

Gospa snažno prolama ovom pustinjom

Ja sa znatiželjom pratim povijest Crkve i ovako se nešto ne može naći. Ovo je pokret koji se ne da usporediti ni s čim od apostolskih vremena do danas. Zašto? Zato jer zaista nema nigdje da se takvo nešto dogodilo, da tako Gospa govori, da se Gospa toliko ukazuje. Očito se vidi da u povijesti nije bilo ni tolike tjeskobe, ni tolikih nevolja… Ne samo na jednom području i u jednom narodu, već u svijetu. Na svjetskoj se razini zanijekalo dostojanstvo života, dar života: legaliziran je abortus, legaliziran je razvod, legaliziran je sotonizam, legalizirana je eutanazija, ubojstvo čovjeka… Dakle, danas u bolnici mogu naručiti kada će mi ubiti oca. Kažem im u dva i trideset i oni odgovaraju: «U redu, smrt u 2.30!» Užas! Bol, bol, bol! Uzeli smo u svoje ruke što nismo smjeli uzeti u svoje ruke, odgovornost za život. Razumiješ li što ti govorim? Ja preuzimam na sebe njegovu smrt, ja sam odgovoran za smrt svoga oca; smrt njegova na mene i na djecu moju. To je bol! Strašna bol! U zabludi smo, i zato Gospa moćno, snažno prolama ovom pustinjom, ovim ništavilom teorija, novca, lažnih idola, lažnih vrjednota. Ona prolama svojim vječnim idejama i to nose mali ljudi. Velike ideje u malim rukama. Velike ideje u malim srcima! Božanski darovi u tako krhkim ljudima. Zato se njih treba još više poniziti, pa se kaže: «Ne može Bog to staviti u takve ruke, moraju biti ove, moraju biti one.» Sve te naše intrige su besmislene i sve naše riječi ne bi mogle pokrenuti ovako nešto. Ne! Gospa je ljude pozvala i oni su se odazvali. Toliki su se odazvali! Zato Bog s njima računa i Gospa s njima počinje snažno raditi.

Sadržaji Gospinih poruka

Kad je Gospa došla, njezina prva poruka je bila poruka mira.To je temeljna poruka evanđelja, komunikacije Boga i čovjeka: «Mir ljudima dobre volje» - pjevaju anđeli nad jaslicama, nad rođenjem Gospodinovim u Betlehemu. Mir je komunikacija između Boga i ljudi, uspostava zajedništva koje se dogodilo u Isusu Kristu; Bog i čovjek u jednoj osobi. Od tog dara i izvora mira u Isusu Kristu teče svaki mir. Na pitanje vidjelaca: «Tko si Ti? Koje je Tvoje ime?», Gospa je odgovorila: «Ja sam Kraljica Mira!» MIR! To je milosni prostor susreta Boga i čovjeka. Dovesti čovjeka do mjesta gdje ga Bog čeka znači obogatiti čovjeka; znači osloboditi čovjeka; znači utješiti ga, učiniti sretnim, blagoslovljenim, vratiti ga ponovno k Bogu, učiniti ga velikim, slavnim, blagoslovljenim. Gospa nam je rekla da gledamo na križ i učimo od njega. Tu se rađa mir, tu se rađa ozdravljenje da možemo ustati i poći k ocu, biti u miru s ocem, započeti put obraćenja. «Idem i vratiti ću se k ocu!» Mir je za mene punina čovjeka, punina obitelji, svetost Crkve. On je harmonija i ozračje milosti u društvu, u Crkvi, u međuljudskim odnosima. Mir je Bog i čovjek. To je to, to je taj cilj i milost na koju smo pozvani, koja nam je darovana, koja nam je osigurana. Mir je veliki dar koji pripada čovjekovoj naravi, ali ga čovjek sam ne može postići. Ni svojom intelektualnom snagom, ni novcem, ni moći, ni bilo kojim ljudskim programom. U tu komponentu mira apsolutno ulazi Bog, ulazi Isus i njega isključiti jest nemir. Doći do mira znači doći do Boga, do evanđelja, do punine spasenja, istine. To je ono što čovjek može i treba imati sada i ovdje, ono što će baštiniti u vječnosti. To su ta blaženstva Isusova na gori, to je ta milost i stostruko što ćemo primiti ako se odlučimo biti njegovi. Mir je suglasje, vječni osmijeh na duhovnom licu čovjeka, na toj božanskoj dimenziji čovjeka i Boga. Ono što je darovano nama i što nam se ne može oduzeti.

Međugorje je božanski dar

Naše srce žudi i traži taj mir, ali kako doći do njega? Eto, otuda poziv na obraćenje! Jedan od temeljnih koraka koje čovjek treba učiniti da bi došao do mira je ostaviti starog čovjeka, ostaviti svoje projekte i planove, svoje misli koje su često ratoborne, osvetljive, pune mržnje, pune ljubomore, koje su s nekim nabojem, s nekim strjelicama zla u nama i u takvo srce ne može ući mir niti prekriti to zlo u nama. Zlo se treba iskorjenjivati, zla se treba odricati i ugrađivati se kroz mir i u miru u dobro drugih. Kako čovjeka osloboditi od grijeha? Obraćenjem! Mir je osloboditi se tog neznanja, tog straha, tog konflikta, te slabosti, te uzaludne patnje, prokletstva, a vratiti blagoslov čovjeku. Mir, to je sav Isusov život, to je i program sv. Franje, to je evanđelje. Ako čovjek gleda kako do mira, onda je Isus taj put koji valja odabrati i na kojem valja ustrajati i graditi. Molitva nam pomaže da se ne umorimo, da ne posustanemo. Molitva i sakramenti. To su u stvari sadržaji Gospinih poruka. Gospine poruke zaista su uređenje našega života s nama, s bližnjima, okolinom u kojoj živimo i s našim Bogom. Dakle, potpuna horizontala i vertikala u odnosu prema Bogu i odnosu na bližnje. To je stvaranje čovjeka koji je otkupljen križem i koji je znak Ljubavi u svijetu.

Kome je namijenjena Gospina poruka mira?

Ona je namijenjena svakom čovjeku. Ne postoji čovjek kojemu nije potrebna i koji je ne želi. Stoga, u Međugorju možemo vidjeti hodočasnike iz svih zemalja, svake boje, vjere i rase. Međugorje nije nekakav ljudski projekt, kao što su projekti UN. Međugorje je božanski dar koji daje tako velike, milosne plodove. Ti plodovi potiču ljude.

Iz knjige Sabrine Čović Susreti s fra Jozom, 2006.

Označeno u