Fra Mario Knezović: Dosta šupljeg nacionalizma!

Dobro vidite. Ja sam stavio kacigu na glavu. Jednostavno moj um više ne može podnijeti ove artiljerijske i nacionalističke pucnjeve u prazno.

Organizirano granatiranje je na snazi. Koga istinski brine kakva će biti šteta takve manipulacije narodima. Srbi pale hrvatsku zastavu, Hrvatska uzvraća kako bi Vulinu kazala da je „persona non grata“, oni odgovaraju na isti način.

Jedni prozivaju da je Stepinac zločinac i da je vadio dječje oči. Drugi opet uzvraćaju slikama koljača iz Borova. U Zenici Bošnjaci slave „turski zulum“.

Članovi predsjedništva BiH prezentiraju pred očima cijele Europe kako se odguruju s govornice. Politička predstava s uvijek istim režiserima nikako da stane. Ljudi, ej ljudi, jesmo li baš toliko naivni i zli?

Ovih dana se vratih iz Bruxellesa, europske prijestolnice, domaćini mi pričaju o zločinima koje su činile njihove vođe osobito u vrijeme kolonizacije. Na ulicama su spomenici takvim krvnicima. Tako je i u Parizu, tako je u Londonu i redom svuda.

Nismo najgori narodi. Nismo mi Hrvati, Srbi i Bošnjaci zločinački narodi. Zločinci su pojedinci iz svakoga naroda.

Nama se nameće igra u kojoj se pred bešćutnim svijetom optužujemo, a drugi veliki narodi i njihovi veliki zločinci su nacionalni heroji, učitelji demokracije i borbe za ljudska prava.

Dosta! Dosta više te igre, te mržnje, tih podmetanja, zabave za ojađeni puk. Dosta je napaćenom narodu/ima planskoga širenja napetosti. Dosta je pripreme novih ratova u kojima će opet ginuti oni najmanji, sinovi sirotinje, a ne elite.

Svoja se Domovina, ma kako se ona zvala ili zamišljala, može voljeti poštenjem, istinom, pravednošću, borbom za društvo jednakih šansi i brigom za opće dobro.

Tko god misli Domovinu ili Otadžbinu ili Babovinu voljeti tako što druge vrijeđa je bezumnik koji samo sebično misli na sebe, svoj politički rejting, svoj ekonomski uspjeh.

Vičem: Dosta! Prijedlog je taj da ova ista klika, koja je bila za IK, izglasa neku konvenciju da nas zaštite od svoga manipulativnoga nasilja, komentirao je fra Mario Knezović na društvenoj mreži facebook.