Fra Zvjezdan Linić - Sretna nova godina: što nam to znači?

Dolazi nova godina. To je tako tek kalendarski.

Nekako smo naviknuti da taj prijelaz posebno svečano slavimo i doživimo. A zapravo je to prijelaz od jednog dana u drugi, jednog tjedna u drugi, jednog mjeseca u drugi. Ljudi se vole igrati brojkama i mijenama. U sebi mislimo kao da će se nešto veliko dogoditi kad očekujemo novu godinu. Sve ono što nam je novo zanimljivo nam je. No, to ne traje dugo. Cipele su nove dok ih ne nosimo nekoliko dana; knjiga je nova dok je malo ne pohabamo čitajući je; kaput je nov dok se prvi put ne smežura. Imamo tu negdje i iskustvo kojemu se baš ne radujemo: sve to novo jako brzo postane svakodnevno, postane staro.

S nastupom nove godine želim vam da ne bježite i da ne zaboravite na vrijeme koje je iza vas. Jer tad biste zapravo zaboravili i na sebe, na svoje korijene.

Zato ako želite temelje za sretnu novu godinu, zahvaljujte najprije za sve što ste primili u godini koja odlazi u povijest. I prije godinu dana stajali ste puni nade i radosnog iščekivanja pred ovom sada starom godinom koja je upravo na izmaku. I prije godinu dana poželjeli ste mnogima da im nova godina bude sretna. Povjerujte da te riječi i takve želje nisu bile isprazne i da ima sigurno puno toga što je u toj godini koja je minula bilo dobro. Kad bi sve to bilo isprazno onda bismo svi mi koji čestitamo novu godinu podržavali strašnu ironiju pesimističkog gledanja na život. Bojim se da svi oni koji misle da nemaju ništa lijepog i pozitivnog u životu u ovoj godini koja prolazi, sami sebe osuđuju na pesimizam u odnosu na perspektive života za godinu koja dolazi. Tek zahvalni za proteklu godinu možemo pošteno i iskreno željeti sebi i drugima oko sebe sreću za godinu koja nastupa. Neka vam je sretna i blagoslovljena. Trebat će nam puno vjere i snage. Trebat će nam povjerenja u ljude i ustrajnosti u dobru. Trebat će nam ljubavi. Smijemo na taj način jedni drugima biti radosni znak ohrabrenja. Zato ima smisla kad se usudimo jedni drugima zaželjeti sretnu novu godinu. To je širenje radosne nade i optimizma. I učinimo to što je moguće širem krugu ljudi, a osobito onima s kojima intenzivno živimo i s kojima dijelimo teret naših poslova.

Možda bi se pritom mogla zapravo izreći novogodišnja čestitka i na sljedeći način: Želim ti sretnu novu godinu! To znači da smiješ u traganju za srećom i na mene računati! Smiješ me smatrati prijateljem. Bez tebe ne mogu biti potpuno sretan, a želim da i ti osjetiš kako želim svojom čestitkom samo osigurati tvoju sreću u novom vremenskom razdoblju. Trudit ću se da u novoj godini ne učinim ništa zbog čega bi bio žalostan. Budi sretan. Neka ti je nova godina trajno nova, neka ne ostare nadanja i želje. Neka ne zastari hrabrost i ljubav. Budi nov iz dana u dan u ovoj novoj godini milosti Gospodnje. Sretna ti nova godina!