Gospina svetišta - klinike duha i tijela

Brojna svjedočanstva kroz povijest govore kako su upravo Gospina svetišta po cijelom svijetu imala pozitivan utjecaj na duhovno i tjelesno zdravlje vjernika.

Papa Pavao VI. nazvao ih je Klinikama duha i tijela. Pod okriljem svetišta događaju se svakidašnja čudesna ozdravljenja duše i mnoga druga željena čudesa. Primjerice, u Marijinim svetištima poput Lurda, Fatime, Gudalupe, Loreta, Chestochowe, Međugorja i mnogih drugih, milijuni vjernika hodočaste da mole za zdravlje. U Lurdu postoji bazen za kupanje.Za vrijeme ukazanja Majke Božje, voda je počela izvirati kad je sveta Bernardica zagrebala po zemlji kako joj je Nebeska Majka rekla. Vjernici tu vodu raznose u bocama po cijelom svijetu i s vjerom u ozdravljenje piju već više od jednog stoljeća. Sastav vode je najobičniji. U kronici župe stoji zapisano: "U prosjeku 4.000 ozdravljenja dogodilo se u Lurdu u prvih pedeset godina svetišta, što je sasvim sigurno manje od stvarnog broja ozdravljenja. Sva ta ozdravljenja dovela su do toga da je Lurd postao jedno od najpoznatijih svetišta u svijetu. Ta se kronika uredno vodi od 1883. godine, liječničko povjerenstvo je zaduženo za ozdravljenja. Ta je služba dokaz kako se Crkva trudi usvojiti kriterije moderne znanosti, znanstveno ispitati ozdravljenja po zagovoru Djevice Marije. U istom svetištu ima oko dvjesto pedeset tisuća zapisanih svjedočanstava o ozdravljenjima, za medicinu je zanimljivo oko deset tisuća, a Crkva je priznala tek šezdeset i sedam. Zadnje je bilo ozdravljenje od raka jedne žene na Siciliji.

Mladog, već učenog liječnika nobelovca Alexisa Carrela, kasnije obraćenika na katoličku vjeru, zanimala su čudesa koja su se događala u Lurdu. U svojoj knjižici "Molitva" govori o učincima molitve i utvrđuje:

Na takvim mjestima molitva ima neki put tako-reći eksplozivno djelovanje: bolesnici su gotovo trenutno bili izliječeni od takvih bolesti kao što su lupus lica, rak, bubrežne infekcije, čirevi, plućna koštana ili peritonealna tuberkuloza. Htio je reći da nema vrste bolesti koja nije ozdravljena u Lurdu.

Prije dvije godine hodočastio sam u Lurd. Vidio sam mnoge bolesnike. Svi su ozdravili. Želim kazati da se nitko od njih nije vratio kući razočaran niti žalostan. Nisu svi ozdravili fizički, ali su ozdravili duhovno. Fizičko ozdravljenje je isto tako važno ali je važnije duhovno. Što mi vrijedi fizičko zdravlje, a nemam Isusa, nisam se obratio. Najprije, Gospa poziva na kajanje i molitvu, a onda se otvara put i za fizička ozdravljenja.

Marijina svetišta - kupke duše i tijela

U najvećem Poljskom svetištu u Chestochowi uz mnoge zahvale Gospi za ozdravljenje, također se mogu zapaziti brojne štake koje su bolesnici ostavili. Jednako se tako može vidjeti u svetištu Madonna del Divino Amore (Gospa od Božanske ljubavi) u Rimu. Po službenim informacijama župnog ureda u Međugorju, ukazanja Kraljice Mira pratila su i prate mnoga čudesna ozdravljenja, kako za dušu tako i na tijelu.U više od dvadeset i devet godina ukazanja u svetištu je primljeno pesto dobro ili manje dobro dokumentiranih prijava otjelesnim čudesnim ozdravljenjima. No o njima ni jedan komisija nije zauzela konačan stav. Svake godine ima i novih prijava čudesnih ozdravljenja po Gospinu zagovoru. Uistinu, Međugorje je kupka duše i tijela. Ozdravljenja su vrlo važan detalj za samo priznanje Međugorja.

fra Ivo Pavić (Rhema)/medjugorje-info.com