Kako izgleda godišnji odmor ondje gdje je Nebo progovorilo

Moderni tempo života donosi obilje umora i iscrpljenosti. Fizički umor lako je riješiti kvalitetnim snom i zdravom prehranom. Dušeni i duhovni umor i težinu nije moguće riješiti „materijalnim“ stvarima.

Tužna financijska, a još više duševna situacija Hrvatske, rijetko koga mimoilazi te ostavlja već spomenuti umor, satrvenost, beznađe.

Nadahnut poticajnim video uradcima o festivalu mladih koji se svakoga ljeta održava u Međugorju, odlučio sam otići na prošlogodišnji. Moji dosadašnji odlasci u Međugorje većinom su biti „vikend aranžmani“ koji su svakako dobri, ali većinom predinamični i s nedovoljno slobodnoga vremena za biti s Bogom. Mladifest je odlična prilika za jednotjedni provod u zajedništvu s Bogom, ljudima i Isusovom i našom majkom Marijom. Upravo taj duži period u Međugorju omogućuje kvalitetnije i potpunije „punjenje baterija“.

U razgovoru s ljudima često vidim začuđenost: „Što to ima u Međugorju za vrijeme Mladifesta toliko posebno da bi se trebalo otići?“ Uz osmijeh često im opišem situaciju poput ove: nedavno sam pričao s poznanikom koji mi se povjerio i priznao da noćima ne spava, zabrinut i shrvan bezizlaznom situacijom u kojoj se nalazi. Tada mu prijateljski kažem da je molitva biti s Bogom – Njegova prisutnost svakako daje potrebni mir, osjećaj ljubljenosti, snage, sigurnosti, odmora i svega drugog što nam je potrebno.

Međugorje za vrijeme Mladifesta kao mjesto slavlja, pjesme prekrasnoga zbora s mladima iz preko 60 zemalja, klanjanja na otvorenome, Podbrda, Križevca, zajedništva 80 000 mladih koji su puni iskrene ljubavi prema ljudima i Bogu i, što je možda najvažnije, koncentracijom karizmatičnih ispovjednika koji tako silovito i duboko pomažu u čišćenju naših duhovnih i duševnih prljavština, predstavlja ono što je svakom modernom mladiću i djevojci potrebno. Također, to je mjesto na kojemu je puno lakše biti u dubokoj molitvi, osluškujući glas i vodstvo za daljnji život.

Ne bojte se svijeta i svjetskih briga, opterećenosti i zastrašujućih priča o tome da smo mi mladi izgubljena generacija. Zaputimo se i ove godine na Mladifest s povjerenjem u Božju očinsku ljubav da će po zagovoru Marije ispuniti obećanja dana u Njegovoj riječi: „Dođite meni svi koji ste umorni i opterećeni, i ja ću vas odmoriti“ i „Kradljivac dolazi samo da ukrade, zakolje i pogubi. Ja dođoh da život imaju, u izobilju da ga imaju“.