Međugorje - arka spasa

Međugorje! Ono je već odavno drugo ime za vjeru!

Neiskorjenjivo je iz svijeta kršćanstva jer je za cijeli planet postalo obično, ime po kojem se religioznost prepoznaje kao dan po suncu. Komunistička vlast, vi se stariji sjećate, teško je podnosila kršćanstvo, ali je iznimno teško bilo podnijeti i dopustiti još jedan silazak vjere na zemlju, njezin nesvakidašnji, novi odjek, koji je za njih bio opasnost i kušnja. Trebalo je to platiti i novom žrtvom. No, značenje Međugorja ni izdaleka se ne zaustavlja na njegovoj opreci komunizmu, ono i prije i poslije pada komunizma nadilazi i nadilazilo je svoj lokalni prostor i vrijeme u kojem se pojavilo. Moć Gospinih ukazanja raširila se svijetom kao nebo.

Tko je bio u Međugorju zna da u njemu postoji samo jedan jezik- vjerski, kojim govore svi jezici svijeta, a kamenita staza kojom se penje na Brdo ukazanja postala je stazom čovječanstva. Ali što je Međugorje! Najprije zabačeno hercegovačko mjesto bez osobitih zemljopisnih, povijesnih i kulturnih znamenja, bez dojmljivosti kojima hrli turistički svijet. Mnogo brda s oskudnim biljem i nešto ravnice, tek toliko da preživi „ Bogu iza leđa“. Kao da se i Gospa tamo ukazala došavši zaobilaznim putem, putem na kojem nema ovozemaljski privlačnosti. U Međugorju kao da je zaobišla taštu veličinu svijeta, kao da je htjela reći:“ Tko me ovdje pohodi poput je onih koji su, ostavivši sve, pošli za mojim sinom“. Zacijelo je broj onih koji su je pohodili, a dosada su to deseci milijuna ljudi, to više povećava što se više širi pustoš koja čovjekovoj duši prijeti iz poročnog blještavila svijeta. Povijest kršćanstva je povijest i stalnog traženja nevinosti. Potkraj stoljeća velikih i krvavih ratova i zločinačkih političkih sustava, stoljeća silnog tehnološkog i gospodarskog napretka, ali i toliko bijede, stoljeća razvrata i bešćutnosti, iz jednog potpunog anonimnog podnevlja, svijetom se pronio glas te nevinosti, poruka mira i nade i opomena bezboštvu. I nakon 33 godine Međugorje raste zajedno s ljudskom potrebom za duhovnom okrepom.

Brate i sestro! Otvori se poruci Neba i zagrli svoju Majku i ne puštaj se iz ruku jer ovo su vremena kada se Zlo tjera i sa zemlje. Budi u Njenoj arci i budi Njen. Mir vama!