Mladi u Međugorju

Promatrao sam ih: smirene, vedre, oduševljene, prema svakom, ama baš svakom nasmiješene i susretljive.

Gotovo u svetoj tišini okupljaju se na večernje misno slavlje jednako ljeti kao i zimi, jednako na širokom prostoru pred oltarom u rotundi pozadi crkve kao i u samoj crkvi kada zahladi, jednako kada se po prilici dva sata nakon večernje svete Mise dostojanstveno i u svečanoj tišini okupljaju na klanjanje Presvetom i jednako dostojanstveni, sretni i smireni polako se razilaze; jednako su veseli i razdragani na božićnoj polnoćki kao i na dočeku Nove godine - u crkvi; na Cvjetnicu to je iskreno oduševljenje i pjesma Isusu kojega doživljavaju doista kao Riječ upućenu i poslanu njima; i Uskrs je ovdje zaista - uskrs duše Bogom zahvaćene. A kako se približava ljeto, kako raste dan, tako raste i broj mladih sa svih podnevnika i usporednica, sa svih kontinenata, svih uzrasta, raste broj mladih koje je majčinskom nježnošću i neslomivom upornošću pozvala i privukla Kraljica Mira da ih dovede svome Sinu - Spasitelju i Gospodinu.

Doista mladež, svima uzdanica, ovdje doživljava prosvjetljenje, rasvjetljenje; ovdje je sigurna da će odgovor naći za sve nejasnoće životne, za planove svoje i za mladenačke svoje probleme.Oni ovdje dolaze da bi svoju vjeru razvili u jednom boljem i kvalitetnijem smjeru... Kod svih mladih koji su ovdje bili, pa čak i onih koje su roditelji primorali da dođu, osjetili smo da u sebi nose novi duh, duh mira, Kristov duh. Razgovarao sam s jednim mladićem koji je posjetio Međugorje samo zato što su njegovi roditelji tako željeli. Nakon tri dana zahvatio ga je dubok osjećaj mira.

Na poseban način doživljavam međunarodne molitvene susrete mladih - Mladifest, na kojima se na kojima se okupljaju u Međugorju mladi iz cijeloga svijeta. Okupljaju se da se okupaju u svjetlu koje im preko svoje Majke nudi Spasitelj, Krist Gospodin, jer ih ona majčinskom dobrotom i ljubavlju neodoljivo privlači uz jednu uvijek istu poruku: Činite što vam moj Sin kaže - i naći ćete pravi mir i spokoj dušama svojim, bit ćete sretni jer će Bog biti u vama i vi u njemu.