Tlo po kojem gaziš je sveto

Čovjek koji ne poštuje svetost mjesta na kojem se nalazi, ne poštuje ni Onoga kome to mjesto pripada.

Ne poštuje znači ni poredak stvari života ni vrijednosti koje ga upravo čine ljubljenim djetetom Božjim. Nemojmo se stoga ponašati kao pogani jer time dajemo loš primjer djeci i ljudima oko nas.

TLO PO KOJEM GAZIŠ JE SVETO…

Čitamo u Bibliji kako se Bog obratio Mojsiju iz gorućeg drveta, i upozorio ga da mu ne može pristupiti s obućom na nogama jer je tlo po kojem gazi sveto, i da stoga ništa nečisto ne smije doći tamo. Također znamo da je Bog u hramu prebivao u Svetinji nad svetinjama, prostoru koji je bio zabranjen za obične ljude, a prije dolaska u hram na molitvu trebalo je proći brojne rituale čišćenja i posvećivanja. I tako je otprilike bilo u svim religijama. Ljudi su imali osjećaj za SVETO! Imali su osjećaj za vlastitu neznatnost, grešnost i potrebu očišćenja. Imali su poštovanje i imali su ispravan „strah Božji“. Danas se nažalost s procesima modernizacije, relativizacije i uzdizanja čovjeka na razinu Boga, srušio skoro svaki osjećaj za SVETO i MISTIČNO. Izgubilo se zdravo poštivanje autoriteta, kako Božjeg tako i ljudskog, očinskog…, izgubilo se poštovanje! Po logici svijeta izgleda kako se čovjek oslobodio, kako je prestao biti rob Bogu, kako je zagospodario sobom i vlastitim životom…

Gledajući očima vjere vidljivo j eda se čovjek zapravo ogolio i da je ostao sam na duhovnoj vjetrometini bez zaštite svetosti i Božjeg krila pred napadima demona i sila zla koje ga žele odvojiti od njegova Stvoritelja.

Gubeći osjećaj za sveta mjesta i svete odnose, čovjek postaje „ oskvrnitelj“ i „uništavatelj“ onih vrijednosti koje ga zapravo čine čovjekom, koje mu daju dostojanstvo djeteta Božjeg.

Na poseban način u liturgiji, te crkvenom i misnom prostoru – trebali bi se boriti za povratak odgoja za poštivanje prema svetim i uzvišenim stvarima. Jedino tako ćemo ponovno naći ravnotežu i u svim drugim stvarima u životu. I jedino tako ćemo pronaći svoje zaštićeno mjesto stvorenja u Božjem stvaralaštvu.

ponasanje-u-i-oko-crkvenog-prostora-1.jpg

Označeno u