Veza i važne odluke

Kako znati volim li nekog, i ako volim, kako i na koji način izraziti tu ljubav???

Prvo treba znati razliku između zaljubljenosti i ljubavi.

Zaljubljenost može, ali ne mora biti dio veze ljubavi. Zaljubljenost može privući dvoje ljudi, ali prijateljstvo je to koje (p)održava vezu ljubavi. Ako misliš da voliš nekog, ova pitanja će ti pomoći da budeš siguran(na).

- Volim li sebe?
- Kako se osjećam u vezi u kojoj se nalazim? Osjećam li se dobro (pozitivno, sretno, sigurno, cijenjeno, poštivano) kad sam sa svojim dečkom ili djevojkom?
- Želim li ono najbolje za osobu koju volim?
- Želi li ta osoba najbolje za mene?
- Je li prijateljstvo dio našeg odnosa? Imamo li zajedničke vrijednosti, interese i ciljeve?

Veza i „hodanje“ uključuje i odgovorno donošenje odluka kada je seksualnost u pitanju.

Donošenje odluka počinje kada odlučite hoćete li ili nećete nekoga držati za ruku ili poljubiti za laku noć, stoga morate pažljivo razmotriti vlastita uvjerenja, vrijednosti i buduće ciljeve prije nego li i započnete s „izlascima“.

Ako pričekate s razmišljanjem o vlastitim vrijednostima i izboru koji biste trebali učiniti te o tomu tek započnete razmišljati za vrijeme veze, najvjerojatnije nećete biti u stanju razmišljati jasno. Ako se osjećate sigurnim u svoja uvjerenja i odluke prije nego li započnete vezu, to ćete ih jasnije moći izraziti i u samoj vezi.

Sveto pismo kaže: „Ovo je, naime, volja Božja: vaše posvećenje, to jest da izbjegavate bludnost, da svaki od vas zna steći svoju ženu s posvećenjem i poštovanjem, ne sa strašću, to jest s požudom, poput pogana 'koji ne poznaju Boga'“ (1 Solunjanima 4, 3-5). Katolička crkva uči da je brak jedini odnos u kojem spolni odnos može postići puni smisao koji mu je dan od Boga: uzajamno, posvemašnje sebedarje, cijele osobe, u svim njezinim dimenzijama (duhovnim i tjelesnim, nutarnjim i vanjskim) otvoreno za ljubav i novi život.

Možda mislite da će vas odluka da ostvarite seksualni odnos s djevojkom ili dečkom učiniti jednim od „svih koji to čine“. (Dovoljno je zapamtiti da puno tih ljudi o tome pričaju ali to ne rade!!!) Odluka da se upustite u predbračni seksualni odnos izlaže vas mnogim opasnostima. Fizički rizici od spolno prenosivih bolesti, AIDS-a i neželjene trudnoće su dobro poznati. Kondomi smanjuju rizike, ali ih ne eliminiraju. Nadalje, kondomi ne mogu učiniti ništa kako bi se spriječili emocionalni i psihološki rizici u koje se netko upušta kada se odlučuje za predbračni spolni odnos.

Jedini uistinu siguran način za spolni odnos je ljubavlju i vjernošću ispunjena bračna zajednica. Hodanje u čistoći ostavlja vremena da se usredotočite jedno na drugo, na vaša nadanja i snove. Omogućuje vam da se bolje upoznate i usredotočite se na produbljivanje svoje ljubavi i prijateljstva.

Odlučiti odgoditi spolni odnos do braka možda nije odluka o kojoj mladi i TV često govore, ali to je siguran i moralan izbor, onaj koji najviše zaslužuje da o njemu razmislite. Kada se odlučite za čistoću, vjerojatno ćete naći mnoge druge mlade koji se slažu s vama i podržavaju vaše vrijednosti.

Ako se osjećate neugodno zbog izbora koje ste napravili u prošlosti, ne zaboravite da nikada nije prekasno da se predomislite i promislite o svojim vrijednostima. Bog oprašta tvoje pogreške. Oprosti i ti sebi. Traži pomoć u krugu svoje obitelji, Crkve i prijatelja i započni iznova. Priznaj svoje osjećaje i nastoj ih razumjeti.

Razmislite pažljivo o svojim osjećajima i vlastitom djelovanju koje se na njima temelji. Tražite potporu i djelujte odgovorno jer odluke koje donesete sada utjecat će na ostatak vašega života!

Kliknite OVDJE ako želite čitati više kolumni