Za sve one koji se "ne mogu" ispovijediti i pričestiti

Često i puno razmišljam o sestram i braći u Kristu, koji zbog svojeg života u grijehu, ne mogu pristupiti sakramentu ispovijedi i svete pričesti.

Inače, poznajem dosta ljudi koji su rastavljeni pa su ponovno oženjeni civilnim brakom ili oba ili jedan od takvih supružnika bio je prije oženjen i civilno i crkveno.

Naravno, civilni brak je rastavljen ali crkveni nije bilo moguće razvrgnuti, te tako ti ljudi, kada se ponovno civilno ožene, nastavljaju živjeti u grijehu.

Naša Crkva se strogo drži onih biblijskih riječi, da što Bog sastavi čovjek neka ne rastavi. Ono zbog čega puno o tome razmišljam, su mnoge žene, pa i muškarci, koje viđam u crkvi, u njezinom zadnjem dijelu, koje ne smiju pristupiti ni ispovijedi ni svetoj pričesti jer žive u grijehu.

Imam i dosta prijateljica i prijatelja koji to jako teško doživljavaju a koji se nalaze u takvom stanju. Doista je teško to stanje za onoga koji zaista nastoji živjeti svoju svoju vjeru.. mene to zaista boli,ta njihova patnja i doista suosjećam i supatim s njima..

Ne ulazeći sada u ljudske kriterije potkrijepljene crkvenim propisima i Božje milosrđe i Njegovu ljubav prema svima, želim samo naglasiti da ima puno načina da i vjernici koje se nađoše u takvim životnim situacijama, mogu nesakramentalnim,ali učinkovitim sredstvima biti blizu Gospodinu koji jedini pozna ljudsko srce, proniče ljudske misli.

Ovdje ću sada napisati 10 tzv. nesakramentalna sredstva ( po knjiziTh. REY-MERMET, Croire 1, str. 414), osobito za one koji ne mogu pristupiti Sakramentu Pomirenja i Euharistije.."plodovi pokore" i "oproštenje teških grijeha" koji "svi postižu" u toj nemogućnosti pristupa Sakramentu Pomirenja.

1. LJUBAV pokapa brdo grijeha (prije svega, imajte žarku ljubav jedni prema drugima jer ljubav pokriva mnoštvo grijeha! - 1 Pt 4,8).

2.kao što voda gasi oganj, tako i MILOSTINJA siromasima, gasi grijeh (Kao što voda gasi uzbuktali oganj, tako i milosrđe čisti od grijeha - Sir3,30).

3.SUZE isto tako mogu oprati nečistoću naših mana (Iznemogoh od pusta jecanja, u noći postelju plačem zalijevam, suzama ležaj natapam... Odstupite od mene svi opaki, jer je Jahve plač moj čuo - Ps 6,7.9).

4.PRIZNANJE svih svojih krivnji ima dar da ih briše (Tad grijeh svoj tebi priznah i krivnju svoju više ne skrivah. Rekoh: "Priznat ću Jahvi prijestup svoj", i ti si mi krivnju grijeha oprostio - Ps 32,5; Podsjeti me, zajedno se sporimo, govori ti da se opravdaš - Iz 43,26; Tko skriva svoje grijehe, nema sreće, a tko ih ispovijeda i odriče ih se, milost nalazi - Izr 28,13).

5.oproštenje svojih opačina postiže se još i po PATNJI SRCA I TIJELA (Vidi nevolju moju i muku i oprosti sve grijehe moje! - Ps 25,18)...

6. …osobito po POPRAVLJANJU ŽIVOTA (...operite se, očistite. Uklonite mi s očiju djela opaka, prestanite zlo činiti! Učite se dobrim djelima: pravdi težite, ugnjetenom pritecite u pomoć, siroti pomozite do pravde, za udovu se zauzmite; "Hajde, dakle, da se pravdamo", govori Jahve. "Budu l' vam grijesi kao grimiz, pobijeljet će poput snijega; kao purpur budu li crveni, postat će kao vuna" - Iz 1,16-18).

7.ponekad i POSREDOVANJE SVETIH (molitva pravednika) postiže oproštenje naših pogrešaka (Vidi li tko brata svojega gdje čini grijeh koji nije na smrt, neka ište i dat će mu život... - 1 Iv 5,16; Oni (starješine Crkve) neka mole nad njim... pa će molitva vjere spasiti nemoćnika; Gospodin će ga podići, i ako je sagriješio, oprostit će mu se... Mnogo može žarka molitva pravednikova. - Jak 5,14-16).

8.još i VJERA (…te po vjeri u mene prime oproštenje grijeha - Dj 26,18; ...da tko god u nj vjeruje, po imenu njegovu prima oproštenje grijeha - Dj 10,43).

9.ONAJ KOJI OBRATI GRJEŠNIKA spasit će tu dušu od vječne smrti i pokrit će mnoštvo svojih grijeha (Znajte: tko vrati grješnika s lutalačkog puta njegova, spasit će dušu njegovu od smrti i pokriti mnoštvo grijeha - Jak 5,20).

10."Doista, AKO VI OTPUSTITE LJUDIMA NJIHOVE PRIJESTUPKE, otpustit će i vama Otac vaš nebeski" - Mt 6,14.

Eto,vidite koliko prilaza i mogućnosti svome milosrđu nam Bog daruje,da se nitko ne osjeća malodušnim ako bude činio dobra i ljubio Boga svoga i bližnjega svoga..

I još samo da kažem,postoji i jedna molitva,verificirana od Crkve,koju mole,za vrijeme davanja pričesti,oni koji se ne mogu ispovjediti i pričestiti zbog života u grijehu..molitva je objavljena u knjižici ''IZVOR UTJEHE'' u izdanju Hrvatskog književnog društva ''Sveti Jeronim'' pa vam ju donosim u cijelosti.

DUHOVNA PRIČEST

ISUSE MOJ, VJERUJEM DA SI PRISUTAN U PRESVETOM SAKRAMENTU,UFAM SE U TE, LJUBIM TE NADASVE.

IZ OVE LJUBAVI,KAJEM SE OD SRCA ZA SVE GRIJEHE
I OBEĆAJEM DA ĆU SE ČUVATI SVAKOG GRIJEHA.

MOJA DUŠA ČEZNE ZA TOBOM, ALI JER TE NE MOGU SADA STVARNO PRIMITI U PRESVETOM SAKRAMENTU,DOĐI BAREM DUHOVNIM NAČINOM U MOJE SRCE (pomisli da si Isusa stvarno primio).

ISUSE MOJ, KLANJAM TI SE KAO DA SI U MOM SRCU,STVARNO SVOJIM PRESVETIM TIJELOM PRISUTAN I SJEDINJUJEM SE POSVE S TOBOM.NE DAJ DA SE IKAD OD TEBE RASTAVIM.

TVOJ SVETI BLAGOSLOV SAŠAO NA MENE I OSTAO VAZDA SA MNOM.AMEN.

Označeno u