Živa vjera

Kroz povijest proteže se samo jedno ime Isus, samo jedna knjiga Biblija, samo jedna molitva Rožarija, Deset Božjih zapovijedi.

Te četiri Svetosti, obilježile su početak vjere i njezinu budućnost. Ako se držimo toga, nema šanse da ćemo zalutati. Pri tome trebamo uključiti srce, a ono je temelj ljubavi, a bez ljubavi mi ništa smo. Naši stari su nam prenijeli vjeru, koja se kroz vremena mijenjala, ne svoj izvor nego način življenja te iste vjere i slavljenja Boga.

U počecima Kršćanstva nije bilo Crkvi, prije Isusa nije bilo Sakramenata, a do Isusova Uskrsnuća Raj se nije ponovno otvorio, no postoji razlika danas. Tradicionalnost koju smo dobili, počeli smo živjeti na način koji nama odgovara, prilagođavajući situaciji u kojoj živimo.

Nismo ni svjesni da time ubijamo Boga i vjeru. Apsolutno ništa se nije promjenilo od samoga iskona, samo dolaskom Duha Svetoga, vjera biva oživljena. A što znači oživljena?

Da Isusa ne doživljavamo kao stranca i nekog čovjeka, koji je umro nekada davno, radi nas, i sada je na Nebu i brine se za sve. To je pogrešno tradicionalno poimanje vjere, koju nismo dobili od starih, nego smo sami tako počeli živjeti i time iskrivljivati sustav moralnih vrijednosti i Božjih zapovijedi.

No, naš Isus je ovdje i sada, On je živ. I danas obnavlja svoja čudesa preko svećenika, laika, govori u jezicima, ozdravlja, prorokuje. I danas je živ, nevidljiv okom, ali srcem itekako vidljiv. Živ je u našim srcima, životima! Darove Duha Svetoga smo dobili Krštenjem, Sv.Krizmom obnovili, a molitvom oživljavamo.

A što ako ne molimo? Tada smo u duhovnoj suhoći i ljudi oko nas, koji intenzivno mole i žive vjeru, postaju nam nekakvi nerazumni fanatici. Nemoj čovječe misliti da ti u sebi nemaš Boga i darove Duha Svetoga, ali ako si u grijehu i ako ne održavaš molitveni život, tvoja vjera u tebi je mrtva, kao čaša na stolu koja je prazna. Ti imaš sve ono što ti je potrebno da služiš Bogu, ali je potrebna tvoja odluka da ćeš Bogu služiti na veću slavu.

S Bogom se vidici i putovi otvaraju. Križevi i patnje su neizbježni ali sa milosnim Uskrsnućem. Kada živimo "živu" vjeru, tj.onu koja diše i puše na sve strane, bit ćemo sretni u svome srcu, a mirni u najvećim brigama, jer znamo da se Netko Gore brine za sve naše putove.

Oslobodi se osudivačkog duha i bavljenja tuđim životom, gradi sebe. Jer kad sebe očistiš i drugi će ti izgledati tako. Ne boj se biti "drugačiji" u današnjem vremenu, koje sve čini samo da nam uzme Boga i vjeru. Kao da nismo svjesni da se svako slovo Biblije već ostvaruje?

Kroz ovoliki grijeh događaju se različiti oblici zla. Rastave brakova, prostitucija, pedofilija, pobačaj, promiskuitet, legalizacija istospolnih brakova, mržnja, nasilje u obiteljima, kocka, droga, alkohola, pa sve do elementarnih nepogoda itd. Bog nas opominje na sve načine, ali malo se trudimo.

Moramo shvatiti da Bog nije osvetnik, On ne kažnjava, već trpimo posljedice onoga za što se opredjelimo. Zar ćemo očekivati od Boga da nas sačuva ako smo stali na rub provalije i počeli se njihati? Ne izazivaj život!

Ne izazivaj Božje zapovijedi! Ne traži se od nas da pričamo o vjeri, nego da je živimo, ali izvor gdje crpimo snagu za živit takvu vjeru treba biti molitva. Neki kažu:"sta on/ona hoda po molitvama i seminarima, a ukucani nemaju ručka, ne priča sa susjedom, ogovara i sl.

Najprije trebamo živit vjeru u braku, obitelji, susjedstvu, a u Crkvi molimo za to, ali isto tako, onaj koji tamo ide i to traži, znači da je u srcu nešto zadrhtalo.

Osoba želi raditi na sebi. Zar misliš da se preko noći tako lako čovjek može izboriti sa slabostima i grijesima, te postati slobodan od svega?

Molim te nemoj upirati prstom u nikoga, jer nemaš pojma s čime se ta osoba bori. Došla je Boga tražit, a ne onoga drugoga. Molim te ne osuđuj, jer kako budeš sudio i tebi će se suditi! Budi otvoren za ljubav, a ona oživljava vjeru i otvara oči da je Isus živ među nama i da mu apsolutno ništa nije nemoguće, ali ako Ga odlučimo slijediti.

Ne boj se poći za njim i boriti se s Njim protiv oluja ovoga vremena, jer ni jedno slovo Biblije se neće mijenjati, mi možemo promjeniti samo broj onih koji će se spasiti i zajedno s anđelima prijeći u život vječni!

Vjeruj svome Bogu i Duhu Svetome koji je živ u tebi i koji ti progovara svakoga trenutka, samo trebaš slušati! Radujmo se onome sto će doći, jer s Bogom smo pobjednici!