Na konferenciji za medije predstavljen "Priručnik o oprostima"

U prostorijama nakladne kuće Verbum u četvrtak,

11. veljače na konferenciji za medije predstavljena je knjiga "Priručnik o oprostima", a knjigu su predstavili mr. sc. Petar Balta i dr. sc. Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum. 

Izvanredna jubilejska godina Božjega milosrđa je iznova u središe pozornosti stavila oproste, koji su, uz sveta vrata i hodočašća, jedno od glavnih jubilejskih obilježja. Kako bi širokom krugu vjernika približila temu oprosta preko kojih Crkva "snagom vlasti vezivanja i odrješivanja, što ju je dobila od Isusa Krista" pruža dar oprosta vremenitih kazni za grijehe, nakladnička kuća Verbum je po prvi put na hrvatskom jeziku objavila službeni vatikanski "Priručnik o oprostima". Tako je sada svim vjernicima na raspolaganju cjelovit, vjeran i siguran crkveni nauk o oprostima budući da "Priručnik o oprostima" sadrži sve važeće odredbe o oprostima te popis svih odobrenih povlastica za zadobivanje oprosta. U "Priručniku" se tumači i kakvo je zapravo značenje oprosta i odakle potječe ideja o opraštanju vremenite kazne posredstvom molitava ili određenih čina. Knjiga sadrži ključne dekrete Apostolske pokorničarne – suda Apostolske Stolice zadužena za sva pitanja unutarnjega područja i za oproste – kao i apostolsku konstituciju "Indulgentiarum doctrina" ("Nauk o oprostima") pape Pavla VI. Sastavni dio "Priručnika" je i iscrpan popis propisanih molitava i čina kojima se mogu zadobiti oprosti te brojni pobožni zazivi koji mogu biti od velike pomoći u molitvenomu životu. U knjizi se tumače i koji su – osim samih molitva – uvjeti za zadobivanje oprosta, kako ih steći i za koga i na koji način se mogu namijeniti oprosti.

Sabirući tako na jednom mjestu sve informacije i sadržaje vezane uz oproste "Priručnik o oprostima" vrlo je koristan pratitelj kroz izvanrednu jubilejsku godinu Božjega milosrđa i sigurno će pomoći boljem razumijevanju teme oprosta. Naslovnica knjige ilustrirana je dojmljivim logom Svete godine milosrđa koji prikazuje izvor svih oprosta – Isusa Sina Božjega, koji poput dobroga pastira na svojim ramenima iznosi paloga čovjeka iz tame grijeha i smrti.

Knjiga "Priručnik o oprostima" dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i preko web knjižare Verbum.hr, a možete više o njoj saznati na linku ovdje.