Nagrada "Oskar" za film o tabu temi menstruacije

Nagradu "Oskar" u 2019. za kratkometražni dokumentarac dobio je film "Ciklus.

Kraj kazne", američko-iranskoga redatelja Rayka Zehtabchia. To su pozdravile časne sestre u Uttar Pradeshu koje već 30 godina brinu o ženskoj higijeni u ruralnim područjima, piše Nedjelja.ba.
Nagrađeni dokumentarac govori o poteškoćama sedam indijskim žena koje rade u maloj tvornici ručnika, čija se uporaba smatra neprihvatljivom.

U mnogim dijelovima Azije, zapravo, menstrualni ciklus je tabu: u Nepalu postoje još uvijek kolibe u kojima budu zatvorene žene koje su upravo rodile i one koje imaju menstruaciju; u Indiji je svim ženama koje su u dobu da mogu roditi djecu (od 10 do 50 godina) zabranjen ulaz u mnoge hinduske hramove.

Kako piše AsiaNews, ginekologija u bolnici Gospe od Milosti u Sardhanu, u najmnogoljudnijoj indijskoj saveznoj državi smještenoj na sjeveru Uttar Pradesh, s. Liza Ignatius oduševljeno je pozdravila vijest da je Oskara dobio baš dokumentarac Ciklus. Kraj kazne.


Kako je istaknula to je zapravo "dobra vijest za sve nas koji služimo siromašnim ženama u ruralnim područjima" u Indiji. "Ovo će nam pomoći da poboljšamo naše inicijative u korist higijene žena", navela je s. Liza dodavši: "Moji su pacijenti veoma siromašni i dolaze iz ruralnih sela. Mi uobičajeno organiziramo programe i tečajeve na ženske teme, kao što je menstrualna higijena. Bolnica je na usluzi najsiromašnijima od siromašnih."

Inače, bolnica Gospe od Milosti smještena je 30-ak km od grada Meeruta. Osnovana je prije 30 godina na inicijativu Kongregacije franjevki Gospe od Milosti (Fslg), a među kojima su također i časne sestre ginekologinje. One, koje rade ovdje već 22 godine, odgovorne su za unaprjeđenje zdravstvene skrbi za majčinstvo i djetinjstvo.

S. Liza je ono što je bila obična ambulanta preobrazila u bolnicu s respektom. Također je promotor projekta Mission Karuna 83 - Fslg koji nudi besplatan pristup dijagnostičkim pomagalima kontrole krvnog tlaka i ostalih poremećaja kao što su dijabetes.

Metoda je jednostavna: svakoga mjeseca sestre volonterke donesu uređaje za mjerenje tlaka i dijabetesa u deset sela. Onda nakon nedjeljne mise, pokretna ambulanta bude otvorena bolesnima u potrebi. S. Liza navodi da je cilj "biti glasnik našega sućutnoga Oca, brinući se za stare i napuštene, donoseći medicinsku skrb onima u potrebi, kontrolirajući njihovo zdravlje te sugerirajući svima zdrav život".