Novi nosač zvuka ''Oj Betleme, Betleme'' u nakladi Laudata

''Oj Betleme, Betleme'', novi je nosač zvuka Folklornog ansambla Studentskog kulturnog umjetničkog društva ''Ivan Goran Kovačić'' u nakladi Laudata, SKUD-a ''Ivan Goran Kovačić'' i Glasa Koncila koji donosi vrsnu i dojmljivu interpretaciju najljepših hrvatskih tradicijskih božićnih napjeva. Promocija nosača zvuka održana je 28. studenog u auli rektorata Sveučilišta u Zagrebu.

- 2009. godine krenuli smo s programom sakralnih napjeva i izdali krasan nosač zvuka sakralnih napjeva, a sada izdajemo nosač božićnih napjeva – rekao je Dubravko Radić, umjetnički voditelj FA "Ivan Goran Kovačić".

''Goranovci'' su na ovom nosaču zvuka izdvojili one pjesme koje su u pučkoj pobožnosti prisutne već stoljećima i zabilježene u zbirkama zajedno s manje poznatim lokalnim napjevima, kojima je teško odrediti nastanak, ali je njihova starina neupitna. Pribilježili su ih razni zapisivači na terenu, a ponajviše autori obrada na ovom nosaču zvuka, Joško Ćaleta i Tomislav Habulin.

- ''Oj Betleme, Betleme'' je jedan napjev koji dolazi iz mjesta Orubica, a riječ je o prepjevu Lukinog evanđelja. Ovaj je napjev proizišao iz pučkog pjevanja i nalikuje melodijskom tonskom opsegu šetanom kolu – sinonimu Slavonije, Baranje i Srijema – rekao je Tomislav Habulin, voditelj pjevanja FA SKUD-a ''Ivan Goran Kovačić''.

Danijel Vukobrat, predsjednik FA "Ivan Goran Kovačić" istaknuo je u čemu je pravo bogatstvo predstavljenog nosača zvuka.

- Riječ je o hrvatskoj kulturnoj nacionalnoj baštini, a pjesme na nosaču zvuka nisu opće poznate, već su lokalnog i regionalnog karaktera. Još je veće bogatstvo što ga izvode studenti Sveučilišta u Zagrebu – rekao je.

Laudato je veliki podupiratelj i promotor hrvatskog duhovnog glazbenog stvaralaštva. Ovaj božićni nosač zvuka još je jedan izniman doprinos i obogaćenje opusa sakralne glazbene scene u Hrvatskoj.

Ksenija Abramović, direktorica Laudato TV-a, zahvalila je FA SKUD-u ''Ivan Goran Kovačić''.

- Predivno je kako su povezali prošlost i sadašnjost, mladost i starinu, tradiciju, hrvatsku kulturnu i sakralnu baštinu. Ono što je najljepše, onaj obol Božiću dali su povezivanjem Lijepe naše. Želim da radost ove pjesme po novom nosaču zvuka dođe u svaki hrvatski dom ovog Božića – zaželila je direktorica Ksenija Abramović.

Osobitost i dodatna ljepota ovog CD-a je u tome što nam predstavlja raskoš i raznolikost božićnih napjeva iz svih krajeva Lijepe naše. ''Oj Betleme Betleme'' trebao bi biti sastavnim dijelom svakog hrvatskog doma jer na jednom mjestu sabire raznovrsnost molitvenih i hvalbenih izraza o spasonosnom događanju u Betlehemu za svakog čovjeka.

- Ovo je treći projekt u kojem surađuju Glas koncila i FA SKUD ''Ivan Goran Kovačić''. Posebno mi je drago što ovo društvo mladih stavlja dobru tradiciju da obnavlja prisutnost religiozne pjesme koja je hrvatska i po skladbi i po tekstu - rekao je mons. Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila.

Označeno u