Predstavljen roman Marka Twaina "Ivana Orleanska"

U prostorijama nakladne kuće Verbum u srijedu, 23. prosinca na konferenciji za medije predstavljen je roman "Ivana Orleanska", a knjigu su predstavili mr. sc. Petar Balta i dr. sc. Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum. 

Nakladna kuća Verbum po prvi put je na hrvatskom jeziku objavila roman Marka Twaina "Ivana Orleanska", za koji je sam autor istaknuo kako mu je to najdraža i najbolja knjiga. 

Ivana Orleanska bila je neuka djevojka koja je u dobi od 17 godina u srednjovjekovnoj Francuskoj (15. st.) stala na čelo francuske vojske i izvršila veliki podvig oslobođenja zemlje. Učinivši ono što se po svim mjerilima smatralo nemogućim ostala je zabilježena u povijesti kao junakinja bez premca. Kako je izgledao njezin životni put i što je izvor njezine čudesne preobrazbe od neuke pastirice do moćne zapovjednice vojske kojoj se pokoravao i princ kraljevske krvi? Odakle je crpila sposobnosti i snagu za nevjerojatni pothvat koji je izvela?

Ta krhka djevojka nikoga tko bi je upoznao nije ostavljala ravnodušnim, a isto je tako i danas, stoljećima nakon njezine smrti. Fasciniran njezinim likom i djelom Mark Twain je o njoj napisao ovu knjigu, svoje posljednje djelo, kao krunu svojega stvarateljskog opusa. Stoga ovo prvo hrvatsko izdanje "Ivane Orleanske" otkriva Twaina u njegovoj najzrelijoj fazi, a u izvrsnom prijevodu nagrađivane prevoditeljice Vjere Balen-Heidl, ova jedinstvena knjiga biti će doista nezaobilazno štivo za sve ljubitelje Marka Twaina, kao i za ljubitelje književnosti općenito.

Vjernici će u ovom životu Ivane Orleanske, poznate i kao Ivana Arška, koju je Crkva rehabilitirala i proglasila svetom, pronaći svjedočanstvo da i najmanja osoba može promijeniti tijek povijesti ako sve što ima i što jest prepusti u Božje ruke.