Predstavljena knjiga Marka Ivana Rupnika o umijeću življenja

U prostorijama nakladne kuće Verbum u Splitu na konferenciji za medije u četvrtak 27. listopada predstavljena je knjiga "Umijeće življenja. Svakodnevnica u ljepoti" o. Marka Ivana Rupnika, a knjigu su predstavili mr. sc. Petar Balta i dr. sc. Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum.

Knjiga "Umijeće življenja", upravo objavljena u izdanju nakladne kuće Verbum, progovara o tome kako svakodnevnicu, rad, posao, odijevanje, maštu, razmišljanje, poteškoće itd. preobraziti u skladu s istinom da životna sreća nije cilj (jer se tako nikada ne dostiže), nego plod ispunjenog života. Doista, živimo neusporedivo lagodnije nego naši predci, obilujemo životnim ugodama, ovladali smo tehnikom i dostignućima, a ipak smo počesto duboko nezadovoljni i prazni nikako ne uspijevajući dohvatiti životnu sreću.

U privlačnom obliku jednostavnog razgovora djevojke Nataše i staroga monaha Bogoljuba "Umijeće življenja" uči kako doći do sretna i ispunjena života. Poznati duhovni autor o. Marko Ivan Rupnik otkriva da je moguće živjeti drugačije nego što to diktiraju najnovije reklame, živjeti duhovno tako da ono što nosimo u srcu otkrivamo u svakodnevnom životu.

Oni koji žive život po Duhu počinju ga zračiti i na okolinu u kojoj se nalaze jer ljubav se ne ostvaruje u mislima, nego se konkretizira i preobražava svu stvarnost počevši od toga kako se odnosimo prema drugim ljudima i prema svijetu općenito, kako upotrebljavamo misao, kreativnost i maštu, kako odgajamo, kako se odijevamo, kako uređujemo dom u kojem živimo, kako blagujemo, kako se zabavljamo, radimo, odmaramo i priređujemo slavlja, kako se suočavamo sa životnim ranama, neuspjesima i poteškoćama... U svemu tome može se otkrivati novi život otkupljenog čovjeka koji smo zadobili na krštenju. Tada vjera postaje oslobađajuća sila, snaga ljubavi koja mijenja svaki detalj i svu cjelinu u sklad i ljepotu. Zahvaćajući iz drevne kršćanske riznice mudrosti, ova knjiga upućuje nas upravo u to otkrivajući nam tako istinsko umijeće radosnoga življenja.

Marko Ivan Rupnik poznati je teolog i umjetnik. Pripadnik je Družbe Isusove, rođen 1954. u Zadlogu u Sloveniji. Studirao je slikarstvo na Accademia di Belle Arti i teologiju u Rimu na Gregoriani gdje je doktorirao tezom o Vjačeslavu Ivanovu. Predaje na Papinskom orijentalnom institutu i na Papinskom sveučilištu Gregoriana. Ravnatelj je Centra za studije i istraživanja "Ezio Aletti", koji proučava kulturne i religiozne odnose između europskoga Istoka i Zapada, te Umjetničkoga ateljea Centra Aletti, koji se bavi liturgijskom umjetnošću i koji je dosad izradio brojne mozaike diljem svijeta. Osim ove knjige, u izdanju Verbuma objavljene su njegove knjige "U vatri gorućega grma" i "Bacio mu se oko vrata".

Knjiga "Umijeće življenja" dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i preko web knjižare Verbum.hr, a moguće je više o njoj saznati na linku ovdje.

Označeno u