Predstavljena knjiga "Rodna revolucija. Vodič za razlučivanje"

Pitam se: nije li takozvana rodna teorija izraz frustracije i rezignacije koja ima za cilj izbrisati seksualnu razliku jer se ne zna s njom suočiti? U opasnosti smo da napravimo korak unatrag. Uklanjanje razlike, naime, problem je, nije rješenje. papa Franjo

Na konferenciji za medije u prostorijama nakladne kuće Verbum u četvrtak, 30. lipnja predstavljena je knjiga. Na konferenciji za medije u prostorijama nakladne kuće Verbum u četvrtak, 30. lipnja predstavljena je knjiga "Rodna revolucija. Vodič za razlučivanje" Marguerite A. Peeters, a knjigu su predstavili mr. sc. Petar Balta i dr. sc. Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum.

U suvremenom društvu sve više prijepora izaziva rodna, odnosno gender teorija koja je postala predmet žestoke javne i političke debate. Tom temom pozabavila se i autorica Marguerite A. Peeters u izvrsnoj i vrlo preglednoj knjizi "Rodna revolucija". U toj knjizi ona vodi čitatelja do samoga izvora rodne teorije za koju je papa Franjo rekao da je jedan od elemenata ideološke kolonizacije kojoj je podvrgnuto suvremeno društvo. Autorica u knjizi pokazuje kako je do pojma rod (gender) uopće došlo, što on sve znači i koje su posljedice prihvaćanja takva načina mišljenja u konkretnomu životu pojedinca i čitava društva. Na jednostavan i otvoren način autorica upozorava na opasnosti kojima rodna teorija prijeti čitavoj civilizaciji više ili manje neprimjetno namećući vlastite norme u svim slojevima našega društva i kulture.

Pristupačna i koncizna, studiozno pripremljena, ova će knjiga biti važno sredstvo u razlučivanju suvremenih ideja te snažan poticaj da se pažljivo analiziraju podrijetlo i posljedice teorija koje se žele nametnuti kao nove globalne norme.
Među ostalim ova knjiga tako odgovara na pitanja kada i kako se pojavio pojam gender te kakav je njegov ideološki razvitak na Zapadu. Promatra rodnu perspektivu kao globalnu političku normu te globalnu kulturu rodne ravnopravnosti, a pritom donosi i kritičku analizu kao i praktična razmišljanja i perspektive nade.

Svojim sadržajem i koncepcijom knjiga "Rodna revolucija" će zasigurno olakšati razumijevanje rodne ideologije, pomoći otkrivanju njezine prisutnosti u društvu, poboljšati sposobnosti prepoznavanja njezinih neizrečenih i skrivenih namjera. Podjednako bi mogla pomoći odmaku od nepotrebnih i suvišnih sukoba kao i dubljim raspravama o pitanjima koja se tiču nas samih, naših odnosa, razumijevanja naših identiteta i organiziranja zajedničkoga života.

Inače, Marguerite A. Peeters prati politički, kulturni i etički razvoj globalnoga upravljanja od 1994. godine. Autorica je na tu temu napisala više stotina izvješća, nekoliko knjiga prevedenih na više stranih jezika od kojih je na hrvatskomu dostupna i knjiga "Globalizacija zapadne kulturne revolucije". Godine 2003. osniva institut u Bruxellesu za međukulturalni dijalog Institute for Intercultural Dialogue Dynamics, predaje na papinskim sveučilištima Urnabiana i Kongo te Papinskomu lateranskom sveučilištu. Drži brojne seminare i predavanja u Europi, Bliskome istoku, Sjevernoj Americi i u Africi. Savjetnica je u Papinskomu vijeću za kulturu i u Papinskomu vijeću za laike.

Knjiga "Rodna revolucija" dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i preko web knjižare Verbum.hr, a moguće ju je prelistati i više o njoj saznati na linku ovdje.

rodna-revolucija.jpg

Označeno u