Tomislavgradsko rodilište ponovno u funkciji – rođeno peto dijete u obitelji Ćosić

Nakon više od pet godina rodilište tomislavgradskoga Doma zdravlja sinoć je ponovno bilo u funkciji. Na hitni prijem DZ Tomislavgrad zbog porođajnih trudova primljena je majka Ilka Ćosić koja je desetak minuta poslije u Domu zdravlja rodila svoje peto dijete, živu i zdravu djevojčicu (52 cm i 3.450 gr.) Porod su obavile babice Jasna Krišto i Ruža Miškić pod budnim okom dr. Jelene Jović.

Nakon poroda majka i dijete upućene su u livanjsku bolnicu.

U DZ Tomislavgrad danas nam u šali i veselo kažu kako u slučaju ove obitelji Dom zdravlja protiv livanjske županijske bolnice vodi 3:2. Odnosno, troje djece iz obitelji Ilke i Josipa Ćosića rođeno je u Tomislavgradu, a dvoje u Livnu.

Naravno, najbitnije je da se djeca rađaju i da se mlade obitelji ne boje života. Ipak, s nostalgijom se prisjećamo našega duvanjskog rodilišta i voljeli bi da ono još uvijek pruža usluge. Gotovo sve majke koje su upravo u ovoj zdravstvenoj ustanovi rađale rado će posvjedočiti kako su duvanjske babice u svome poslu bile vrlo predane, odgovorne i profesionalne – rodilište uvijek uredno i čisto, a atmosfera ugodna, topla, prenosi Tomislavcity.

Prije nekoliko godine, u sličnoj situaciji poput Ilke, našla se i potpisnica ovih redaka. Nešto prije ponoći po dolasku u rodilište i pregleda, babicu je molila da se porod obavi u tomislavgradskom rodilištu. Tražila je to na vlastitu odgovornost, poučena dobrim iskustvom od ranijih poroda. Dežurna babica je sa žaljenjem to odbila i rekla da zakon to ne dopušta te su se vozilom hitne pomoći uputile u Livno gdje je po samom dolasku u rodilište rođen jedan dječačić.

Podsjetimo, duvanjsko rodilište je nakon 60 godina kontinuiranoga rada „privremeno“ zatvoreno još 2015. godine zbog manjega broja poroda i nedostatka ginekologa koji bi rodilištu trebao biti na raspolaganju 24 sata. Naime, suvremeni medicinski standardi nalažu da porodu mora nazočiti liječnik ginekolog. No, to “privremeno” još uvijek traje.

U nadi da će zaživjeti riječi preminuloga ravnatelja dr. Ivana Bagarića: „Učinit ćemo sve da porodilište opstane i što prije nastavi s radom“, obitelji Ćosić čestitamo na prinovi, a našim zdravstvenim djelatnicima, osobito babicama, čestitke na još jednom uspješno obavljenom porodu.

Označeno u