Znate li koliko vremena u životu "izgubite" gledajući u različite ekrane?

Rezultati američkog istraživanja zvuče nevjerojatno - svaki dan provedemo 17 sati pred različtim ekranima.

Ekrani su svuda oko nas i gotov je nemoguće provesti dan bez da barem jednom pogledamo u neki ekran. Od televizor, računala, pametnih telefona pa do tableta i e-čitača, ekrani su neizostavan dio modernog života, prenosi zimo.

No, koliko zaista vremena provedemo gledajući u različite ekrane? Prema podacima američkog istraživanja koje je provela tvrtka Vision Direct, prosječna odrasla osoba u SAD-u, tijekom života, provest će čak 44 godine gledajući u različite ekrane.

Istraživanje je otkrilo kako prosječan Amerikanac provede 6259 sati godišnje zalijepljen za različite ekrane. Od toga otprilike četiri i pol sata dnevno otpadaju na gledanje televizije, gotovo pet sati na računalo, a nešto više od tri sata na različite uređaje za igranje, dok na pametne telefone otpada četiri i pol sati.

Zbrojimo li to sve zajedno, prosječni Amerikanac provodi čak 17 sati dnevno pred nekim ekranom.

Zabrinjava i činjenica da 75 posto ispitanika tvrdi kako bi bili izgubljeni bez svojih uređaja. To su posebno osjetili tijekom pandemije koronavirusa, kad su bili zatvoreni u kućama, pa su im uređaji poput pametnih telefona i računala bili i glavna veza sa svijetom.

Koliko smo svi postali ovisni o našim uređajima, možda najbolje govori podatak kako prosječnom korisniku treba manje od 10 minuta da nakon buđenja posegne za nekim od ekrana (najčešće onim pametnog telefona). Pri tome prvo što pogledaju su društvene mreže.

Označeno u