40. OBLJETNICA GOSPINIH UKAZANJA U ZNAKU RADOSTI

Riječ “ČUDO“ ne može dovoljno opisati ono što se ovih dana događa u Međugorju.

To nisu ni rijeke hodočasnika, nego bi se više moglo govoriti o „bujicama i poplavi“ hodočasnika koji su jednostavno posvuda. Govori se o broju barem 4000 Ukrajinaca i isto toliko Poljaka, a onda i mnoštvo hodočasnika iz svih drugih zemalja. Jako je puno Hrvata koji su došli samo na jedan dan zbog dozvole prelaska preko granice od 12 sati. Jako je puno domaćih ljudi koji ovih dana pristižu automobilima u posjet ili pješice. Cijele noći pristizali su hodočasnici i danas na samu 40. Obljetnicu ukazanja. I toliko je prekrasno i ohrabrujuće vidjeti kako su to uglavnom MLADI LJUDI! Doista imamo prekrasnu mladost i trebali bi kao narod biti ponosni na njihovu vjeru!

Brdo ukazanja je u jutarnjim satima izgledalo poput mravinjaka. Zadnji, jubilarni dan 365-tnice svečano je proslavljen molitvom u 6 sati pred Gospinim kipom zajedno sa Marijom Pavlović – Lunetti koja se pridružila mnoštvu hodočasnika u molitvi. Kolona automobila od jutra je na svim ulazima u Međugorje, a kolone autobusa stoje parkirane ispred svih molitvenih mjesta. Svete mise služene su od jutra, od 6, 7, 8, 9 i 11 sati. Prepune klupe.

Ono što je ipak najupečatljivije za ovu Obljetnicu je RADOST! Radost koja je nekako posvuda u zraku, na licima i u srcima onih koji pješače sami, u hodnjama, na molitvi, na misi... Jedan od mještana je kazao: „Vidiš čovjeka koji se sam vozi u autu i SMIJEŠI SE!“ To se odavno nije vidjelo! To se tako rijetko igdje vidi! Radostan čovjek! Anđeo Gabrijel je Gospu pozdravio riječima „RADUJ SE MARIJO!“ (To bi bio točniji prevod biblijskog teksta) Anđeo je pozvao Gospu da se raduje zato što ju je ispunila MILOST! Što je dakle sva ova radost 40. Obljetnice Gospinih ukazanja, osim potvrde kako su ovo uistinu bile milosne godine, a ovo danas veliki milosni dan! Hodočasnici i dalje pristižu u Međugorje i sve se priprema za popodnevni dio programa (procesija s Brda ukazanja u 16,30 sati) o kojem ćemo vas naknadno izvijestiti! Pratite nas!