Ambulanta Malteškog reda u Međugorju stoji na raspolaganju hodočasnicima i župljanima

Ambulanta Malteškog reda „Donum Dei“, smještena u neposrednoj blizini crkve sv. Jakova u Međugorju, otvorena je 2002. godine. Volontersko osoblje u ovoj ambulanti pruža svoje zdravstvene usluge bez naplate radeći u duhu i pod geslom Malteškog reda „Obrana vjere i pomoć potrebitima“. Isprva ambulanta je redila od 1. svibnja do 1. studenog, no u posljednjih nekoliko godina ambulanta počinje s radom na Cvjetnicu.

Tako je bilo i ove godine, a za našeg današnjeg posjeta ambulanti, u odsustvu dr. Helge Recht-Gerdes, više o njenom radu kazali su nam dr. Raimund Mühlhaus i dr. Ivana Čuljak Blagojević.

- Ovdje sam treći put i glavni razlog zašto sam ovdje su molitva, vjera i veliki broj hodočasnika koji dolaze u Međugorje moliti a mogla bi im zatrebati pomoć – kazao nam je dr. Raimund Mühlhaus koji trenutno obnaša dužnost voditelja ambulante koja ima dežurstva od 9 do 14.30 i od 15.30 do 21 sat.

U protekloj 2015. godini ambulanta je imala ukupno 6403 pregleda i intervencije. Premda osoblje u ambulanti volontira, ovako velik broj intervencija sam po sebi iziskuje značajna novčana sredstva potrebna za rad koja dolaze od dobrovoljnih priloga pacijenata, ali u većoj mjeri od donacija dobročinitelja.

- S jedne strane financiramo se od donacija hodočasnika, ali najveći dio novca dolazi od Malteškog reda iz Njemačke. Primjerice troškove putovanja i našeg dolaska ovdje financiraju se od različitih dijeceza iz Njemačke – objasnio nam je dr. Mühlhaus.

Značajna pomoć u radu ambulante su volonteri koji u najvećem broju dolaze iz različitih krajeva Njemačke, ali i ostalih europskih zemalja, i naravno domaći liječnici, liječnice i medicinske sestre. U jednoj godini u radu ambulante zna sudjelovati 50-ak volontera, a uz liječnike iz Njemačke u Međugorju volontiraju i: dr. Slavica Kajić iz Ploča, dr. Mladenko Krezić iz Čapljine, dr. Zrinka Blažević iz Stoca, dr. Drinka Škoda iz Čapljine, dr. Martina Zorić Nikolić (SKB Mostar), dr. Kristina Šimović (SKB Mostar), medicinske sestre: Branka Brajković i Slađana Zovko, i naravno naša današnja sugovornica dr. Ivana Čuljak Blagojević (SKB Mostar).

Svi oni imaju znatno manje intervencija u prvim mjesecima rada ambulante, no s povećanim brojem hodočasnika raste i broj intervencija.

- U početnom periodu, negdje do lipnja, imamo manje intervencija, no s brojem hodočasnika koji posjećuje svetište povećava se i broj naših intervencija. Pacijenti nam dolaze u ambulantu gdje im pružamo pomoć koliko možemo, ali isto tako često imamo pozive i sa Brda ukazanja i sa Križevca - kazala nam je dr. Ivana Čuljak Blagojević.

Intervencije izvan ambulante upravo su najveći problem s kojim se u rad susreću liječnici jer u isto vrijeme u ambulantu mogu doći pacijenti sa zdravstvenim problemima. Kada su u pitanju intervencije na teško pristupačnim međugorskim brdima i ostalim lokalitetima koje posjećuju hodočasnici Malteškom redu pomoć u velikoj mjeri pruža Hercegovačka gorska služba spašavanja – Stanica Čitluk-Međugorje i članovi Zajednice Cenacolo kojima se na suradnji zahvalila dr. Čuljak Blagojević i pohvalila njihov rad.

Upitana da pojasni zašto se odlučila na volontiranje dr. Ivana Čuljak Blagojević, specijalistica ginekologije sa Odjela za ginekologiju SKB Mostar kazala nam je kako liječnici u BiH iz financijskih razloga nisu u mogućnosti volontirati onoliko koliko bi željeli, ali da se uvijek nađe vremena za volontiranje. Svoje osobne razloge zbog kojih volontira već šest godina objasnila je riječima:

- Najviše zbog nekakvih svojih osobnih potreba i u nadi da će mi se to nekada vratiti, meni osobno ili mojoj obitelji. To je glavni razlog zašto volontiram. U Međugorju sam često, dolazim ovdje i zimi, molim se, ali volontiranje me ispunjava na jedan poseban način.

Označeno u