Fra Ljubo Kurtović: U olujama života nismo sami

Kao što je i najavljeno, svetu misu u devetnici predslavi netko od svećenika koji su bili na službi u Međugorju kroz ove godine.

Tako je prvu večer devetnice, u srijedu svetu misu predslavio fra Hrvoje Miletić, u četvrtak je bio fra Danko Perutina, u petak fra Mario Knezović, a u subotu 19. lipnja bio je fra Ljubo Kurtović.

fra-ljubo-kurtovic-sveta-misa-medugorje_6.jpg

fra-ljubo-kurtovic-sveta-misa-medugorje_4.jpg

fra-ljubo-kurtovic-sveta-misa-medugorje_1.jpg

Fra Ljubo je spontanim riječima jako snažno povezao komentar čitanja 12. nedjelje kroz godinu sa 40. godina Gospinih ukazanja. Čitanja su govorila o moru koje je za sve nas jedna tajna, beskraj, izaziva strah, nepoznanicu, baš poput patnje, teškoća i križeva naših života. Plaše nas! Kao što je olujno more uplašilo apostole. Čitanja nam pokazuju kako je Bog obuzdao more, kako ga Isus stišava i njime vlada! Sveti pisac nam želi poručiti da Isus tako gospodari i olujama naših života!fra-ljubo-kurtovic-sveta-misa-medugorje_7.jpg

Ali kao što apostoli nemaju povjerenja u Njega, jer mu predbacuju da 'ne mari što izgiboše'; isto tako i mi često puta ne vjerujemo da Isus zna što nam se događa, kroz što prolazimo. Mislimo kako ga nije briga!

A jedino obećanje koje Isus daje čovjeku jest: „Ja sam s vama do svršetka svijeta!“ On dakle ne obećaje da će ukloniti oluje, valove, križeve, patnje, boli, poteškoće… Ne! On kaže da će On biti s nama u njima. Da će ih On obuzdati, ukrotiti, smiriti! Od nas traži samo vjeru u njegovu pobjedu!

I Međugorje je jedna lađa koja plovi već 40 godina kroz razne oluje. Ali u toj lađi nismo sami. S nama je Kraljica Mira i kroz sve ovo vrijeme nam govori kako Bog sve vodi, kako On ima zadnju riječ. Uči nas vjerovati u Njega i vjerovati Njemu. Isus će lađu našeg života, lađu Crkve i lađu Međugorja dovesti do druge obale, tamo odakle nas Ona još uvijek svojim milostima prati!

Bila je ovo snažna i ciljana poruka ohrabrenja za brojne vjernike i hodočasnike koji su se okupili ispred vanjskog oltara crkve sv. Jakova, a posebno za sudionike dva velika hodočašća iz Hrvatske koja ovaj vikend borave u Međugorju: Hodočašća obitelji sa 7 autobusa i Hodočašće osoba s teškoćama i invaliditetom sa 2 autobusa. Velika prisutnost djece, roditelja te prisutnost osoba s teškoćama i volontera dali su jednu posebnu duhovnu notu i ljepotu ovoj prekrasnoj večeri.

fra-ljubo-kurtovic-sveta-misa-medugorje_5.jpg

fra-ljubo-kurtovic-sveta-misa-medugorje_3.jpg

fra-ljubo-kurtovic-sveta-misa-medugorje_8.jpg

fra-ljubo-kurtovic-sveta-misa-medugorje_2.jpg

fra-ljubo-kurtovic-sveta-misa-medugorje_9.jpg