Groblja u župi Međugorje

Vjerojatno mnogi ne znaju, da se mrtvi naše župe pokapaju u deset grobalja, što će reći, da svećenici župe sv.Jakova pokapaju mrtvace na tim grobljima.

Ovo su groblja:

Kovačica (Međugorje),

Brzomelj (Bijakovići),

Junčuša (Međugorje),

Srebrenica (Miletina),

Daupovina (Miletina), groblje na Crnopodu,

Novo groblje (Vionica),

Staro groblje (Vionica),

Jovanovića groblje (Šurmanci),

Ararevo groblje (Šurmanci).

Zašto je ovo važno znati, ako je uopće važno? Zato što se primjećuju promjene na svim ovim grobljima, dakako, promjene nabolje. Groblje Kovačica se opasuje isklesanim bijelim kamenom. S lijeve strane, gledajući prema Križevcu, uz groblje je popločan put (nije predviđeno za automobile, a još manje za motore - pravo šetalište imjesto meditacije!, a s druge strane groblja nastaje novi odjel groblja. U starom dijelu, skoro od vrata kapelice pa do kapije izlivena je betonska staza.

A posebice treba naglasiti: "Oslobođene" su mnoge grobne ploče od ispražnjenih lampiona (svijeća). Uklonjeni su buketi sa osušenim cvijećem, uklonjeno je i umjetno cvijeće tzv. "kinezi" čista plastika, koja zagađuje okoliš. Uz neke grobnice primjećene su ruže koje cvjetaju, to je znak ljubavi.

Na novom groblju na Vionici,nedavnom sječom čempresa kroz sredinu groblja, pojavilo se više zraka i svjetla. Čini se da je i manje plastike (umjetnog "cvijeća") na grobnim pločama nego je bilo prošle godine.

Mjesni odbor Bijakovići odredio je da svaka obitelj uplaćije godišnje 20 KM i taj novac će se namjenski trošiti, što će reći, da će se više voditi računa o čistoći groblja i o svemu što uz to ide. A Srebrenica (Miletina) uživa već nekoliko godina plodove Mjesne zajednice. Oni uplaćuju 50 KM godišnje (možda neki i zaborave, jer negdje drugdje žive!?) i kapelica i groblje uvijek su na dostojnoj razini čistoće. Trava se kosi više puta (uvijek kad je potrebno), suho cvijeće se s grobnih ploča na vrijeme ukloni i baca u kontejner, na ulazu u groblje posađeno je cvijeće, a na 60% grobnih ploča nema više umjetnog cvijeća (plastike).

Svako od ovih grobalja moralo bi imati jednu osobu koja će voditi brigu o groblju, ne samo prigodom pogreba nego i tjekom godine. Tu osobu treba i honorirati. Kad je groblje uredno i molitva je se uz grob lakše uzdiže Bogu. I, još k tome, češće se dolazi na groblje.

Označeno u