„Hodočasnički boom“ u Međugorju

U Međugorju se od početka ovog tjedna, tj. nedjelje 20. lipnja, dogodio pravi „HODOČASNIČKI BOOM“. Nitko nije očekivao ovakav priliv hodočasnika, i domaćih i stranih, koji ne prestaju dolaziti u Međugorje, želeći biti blizu svoje Majke za njezinu 40. Obljetnicu ukazanja.

Iznenađuju slike kolone hodočasnika na jutarnjoj molitvi krunice na Brdu ukazanja, kao i prepune klupe ispred vanjskog oltara crkve sv. Jakova gdje se moli devetnica prije svete mise, a svaku večer svetu misu predslavi jedan od franjevaca koji je bio na službi u Međugorju. Tako su do sada svete mise predslavili: fra Hrvoje Miletić, fra Danko Perutina, fra Mario Knezović, fra Ljubo Kurtović, fra Dragan Ružić i fra Ivan Landeka ml. Jučer je u koncelebraciji bilo čak 111 svećenika, što se dugih mjeseci ovdje u Međugorju nije moglo vidjeti. Na uočnicu ukazanja predslavitelj će biti fra Miro Šego, a na samu Obljetnicu provincijal fra Miljenko Šteko.

Ono što uvijek ponovno iznenadi je ta univerzalnost Međugorja, Gospin glas koji progovara i poziva u srcu i najudaljenijeg njezinog djeteta. I taj poziv jednako je jak kao i na počecima ukazanja. To svjedoče i pokazuju već sada prisutne tisuće hodočasnike iz Brazila, Portugala, Kolumbije, Argentine, Salvadora, Gvatemale, Španjolske, Ukrajine, Irske, Slovačke, Poljske, Rumunjske, SAD-a, Austrije, Njemačke, Belgije, Litve, Švicarske i Italije, a naravno, tu su i brojni hodočasnici iz Hrvatske i BiH, koji već danima pristižu i pješice sa svih strana.

U pojedinačnim razgovorima saznajemo kako baš svatko od onih koji su stigli Kraljici Mira ima neku svoju priču, čudesan splet događaja koji ga je doveo k Majci. Tako je npr. Antonio Benito iz Lisabona voditelj turističke agencije „Gran Invasion“ doveo u nedjelju grupu od 67 portugalskih hodočasnika. U Međugorju ostaju do subote 26. lipnja. Ovo mu je prvo hodočašće u Međugorje nakon početka korone. Pripremali su se doći za prošlogodišnji Mladifest, ali im nije bilo moguće, a tako su mislili i sve do 4 dana pred put kad im se Lufthansa javila da sad mogu krenuti. I pošli su na vlastitu odgovornost jer su im tražili i potvrde da će iz Hrvatske moći prijeći u BiH, a to nisu imali. Pouzdali su se u Gospu i evo uspjeli su doći i presretni su.

Među najmnogobrojnijim hodočasnicima u Međugorju su hodočasnici iz Poljske. Jednu veliku grupu od 200 ljudi vodi agencija Magnificat. Došli su također u nedjelju 20. lipnja i ostaju do 26. lipnja. Jedna od hodočasnica koja je po prvi puta u Međugorju Elwira Siwak iz mjesta Bydgoszcz kazala je da je jednostavno u srcu prije dva tjedna osjetila da treba doći kad su je prijatelji pozvali da im se pridruži na hodočašću. Na kraju oni nisu imali putovnice pa nisu mogli doći, a ona i njen prijatelj su stigli unatoč tome što su 7 sati putovali kroz Poljsku do grada Rzeszowa, mjesta polaska na hodočašće. Osjeća toliko puno milosti jer se sve ovih dana pred polazak i na samom hodočašću tako čudesno poklapa.

Iz turističkog ureda u Međugorju kažu da za samu Obljetnicu očekuju oko 20.000 domaćih te 10.000 stranih hodočasnika. Kao problem ističu manjak radne snage, jer je zadnju godinu dana zbog situacije s pandemijom većina pansiona, restorana i suvenirnica bila zatvorena, pa su radnici otišli dalje u potrazi za poslom. Za puno njih ovakav nagli priliv hodočasnika biti će pravi izazov.

Ipak, ne može se reći tko je sretniji što se Međugorje barem ovih zadnjih dana intenzivne pripreme za 40. Obljetnicu ukazanja „vratilo na staro“, da li sami hodočasnici koji su uspjeli doći ili sami međugorčani kojima njihov dolazak predstavlja novi pozitivan poticaj za nadolazeća nesigurna vremena.