”Međugorje u molitvi sa Svetim Ocem”

Svakoga dana kroz mjesec svibanj ove godine u cijeloj Crkvi moli se tzv. molitveni maraton za prestanak pandemije na temu: 'Crkva se svesrdno moljaše Bogu'(Dj 12,5) Inicijativa je to, koju je po želji pape Franje organiziralo Papinsko vijeće za novu evangelizaciju, koja želi na poseban način uključiti svetišta i molitvena mjesta u cijelom svijetu, kako bi bila promicatelji molitve krunice među vjernicima, obiteljima i zajednicama.

Papa Franjo uvrstio i Međugorje među 30 svetišta u kojima će se svaki dan moliti za kraj pandemije

Papa Franjo uvrstio i Međugorje među 30 svetišta u kojima će se svaki dan moliti za kraj pandemije

Trideset svetišta iz čitavoga svijeta svakoga će dana u svibnju voditi molitvu krunice za kraj pandemije, u okviru molitvenog maratona čija tema glasi:...

U subotu 15. svibnja, na rasporedu molitvenog maratona krunice bilo je Međugorje. Molitvena nakana večeri bila je MOLITVA ZA SVE MIGRANTE! Zbog ružnog vremena, molitva je bila upriličena u crkvi sv. Jakova, a prisustvovali su joj mnogobrojni župljani, ali i hodočasnici iz cijele BiH koji su upravo zbog ove molitve organizirali svoja jednodnevna hodočašća, poput četrdesetak hodočasnika iz Drvara ili pedesetak mladih iz Tomislavgrada.

17,00 sati - UVODNA EMISIJA

U prigodnoj, uvodnoj emisiji povodom zajedničke molitve s Papom Franjom za prestanak pandemije pod nazivom ”Međugorje u molitvi sa Svetim Ocem”, koja se emitirala od 17,00 sati na medijskim platformama župe sv. Jakova govorilo se na početku općenito o nastanku i molitvi krunice u prilogu Vedrane Vidović. Također su u emisiji u razgovoru sa glavnom urednicom radija Sanjom Pehar gostovali mariolog fra Danko Perutina koji je govorio o važnosti molitve krunice u obitelji i nadolazećem online kongresu za španjolsko govorno područje, te međugorski župnik fra Marinko Šakota koji je govorio o tome kako je ova vijest o molitvenom maratonu dočekana u Međugorju. Na kraju emisije Višnja Spajić pripremila je prilog sa svjedočanstvima župljana o tome što za njih znači osobna i obiteljska molitva krunice i kakav je odnos molitve i Gospinih poruka.

18,00 sati – MOLITVA SVETE KRUNICE

Molitva krunice čiji je prijenos bio i na služenom kanalu vatikanske televizije, započela je u 18 sati međugorskom himnom „Došli smo ti Majko draga“, a predmolili su je Nadbiskup i Apostolski nuncij u BiH Luigi Pezzuto, provincijal franjevačke provincije dr. fra Miljenko Šteko i međugorski župnik fra Marinko Šakota. Otajstva su molili župljani župe Međugorje, a svojim pjevanjem uzveličao veliki župni zbor „Kraljica Mira“ pod ravnanjem s. Irene Azinović. Molila su se slavna otajstva Gospine krunice, a prije svakog otajstva fra Miljenko je čitao pripadajući odlomak iz Svetoga Pisma, dok je fra Marinko čitao odlomak iz pisma pape Franje povodom Svjetskog dana selilaca i izbjeglica od 27. rujna 2020.

U uvodnom obraćanju prije same molitve fra Miljenko je kazao: „Draga braćo i sestre, vrijeme pandemije duboko je utjecalo na naš život. Ova kušnja prigoda je za svjedočanstvo naše vjere kao i prigoda hraniti nadu i činiti čine ljubavi kroz tjelesna i duhovna djela milosrđa. U ovom iskustvu osjećamo se kao prva kršćanska zajednica koju tekst Djela apostolskih opisuje prekrasnim izrazom „A Crkva se svesrdno moljaše Bogu za njega!“ Tako i mi u ovom mjesecu svibnju u zajedništvu sa Svetim Ocem želimo svesrdno moliti Boga da usliši naše prošnje za prestanak pandemije. Na poseban način danas iz ove župe sv. Jakova u izostanku Apostolskog vizitatora mons. Henryka Hosera zbog zdrvstvenih razloga, želimo s Apostolskim nuncijem za BiH mons. Luigijem Pezzutom, moliti za migrante, za sve one koji su napustili svoje domove, obitelj u potrazi za sigurnošću. Ovo svjetlo zapaljeno na svjetiljci koja gori ispred Gospina kipa ovdje u našoj crkvi, neka rasvijetli i preobrazi ovaj trenutak tame u zoru nove svjetlosti.“

Završnu molitvu krunice za završetak pandemije te molitvu 'Pod obranu se tvoju utječemo…' izmolio je fra Miljenko ispred Marijinog kipa u crkvi koju je prekrasno u cvijeću ruža okitio fra Josip Marija Katalinić. Završni blagoslov izmolio je mons. Luigi Pezzuto.

19,00 sati – SVETA MISA

U 19 sati bila je sveta misa koju je predslavio Nadbiskup i Apostolski nuncij u BiH Luigi Pezzuto, uz koncelebraciju provincijala franjevačke provincije dr. fra Miljenka Šteke i međugorskog župnika fra Marinka Šakote i dvadesetak svećenika, te novaka i đakona franjevačke provincije. Evanđelje je čitao đakon fra Antonio Primorac.

Mons. Luigi Pezzuto u svojoj propovijedi na talijanskom jeziku koju je na hrvatski prevodila Marija Dugandžić, objašnjavao je misterij Uzašašća, odnosno Isusova „odlaska“, koji u apostolima nije izazvao strah, zbog toga što je u silasku Duha Svetoga On postao još više prisutan među nama. Na ovaj čin vjere pozvan je svatko od nas: u sakramentima, u molitvi prepoznati Isusovu prisutnost. Shvatiti da nismo sami, da je Isus uvijek prisutan oko nas i da ne trebamo zbog ničega imati strah.

Molitvena večer završila je kao i inače subotom, klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu.