Ministar obrane Damir Krstičević posjetio je Međugorje

Ministar obrane Damir Krstičević kratko se danas u Međugorju susreo i pozdravio s hrvatskim članom BiH Predsjedništva Draganom Čovićem.

Nakon pozdrava i kraćeg razgovora s Krstičevićen Čović je napustio sastanak te nije odgovarao na upite medija. Krstičević je u izjavi za medije izrazio očekivanje da će pravosudne institucije u BiH procesuirati ratne zločine bez diskriminacije i političkih pritisaka, dok je njegova kolegica iz BiH Marina Pendeš istaknula kako je bilo selektivnog pristupa u ranijim predmetima, piše Večernji list BiH.

„Svaki zločin mora biti kažnjen. Ali pravosudna tijela moraju biti neovisna, moraju biti osobođenja svih političkih pritisaka. Tu ne smije biti nikakve diskriminacije da se jednima sudi na jedan način, a drugima na drukčiji način“, rekao je ministar Krstičević. Upitan je li ga bilo strah ući u BiH s obzirom da su srbijanski mediji navodili da bi mogao biti uhićen zbog navodnih zločina koje su počinile postrojbe IV. Gardijske brigade 1995. godine na području zapadne Bosne kojom je zapovijedao, ministar Krstičević pojasnio je da nije bilo nikakvih problema pri prijelazu granice.

„Što se tiče straha i prelaska granice, kao što sam i očekivao, to je sve bilo normalno“, rekao je. Dodao je kako je kao ministar zemlje članice NATO-a i EU opredijeljen za mir i stabilnost u regiji te potporu Bosni i Hercegovini.

„Ja sam ministar obrane Hrvatske, ja sam ministar zemlje članice NATO-a. Ministar sam zemlje članice Europske unije. Tu sam da gledamo budućnost, da gledam kako kvalitetno unaprijediti našu obrambenu suradnju. To je moja odgovornost i zato sam tu“, istaknuo je ministar.

Za optužnice protiv hrvatskih branitelja ministrica Pendeš je rekla kako je u toj zemlji bilo selektivnog pristupa.

„Kao ministrica obrane, ali kao i pripadnica Hrvatskog vijeća obrane da osobno, kao i moja stranka svaki zločin osuđujem i mora biti procesuiran. Ali ako napravimo analizu, onda ćete vidjeti da se ponekad selektivno pristupa“, istaknula je Pendeš.

Tijekom jednosatnog sastanka u Međugorju ministri obrane Hrvatske i BiH Damir Krstičević i Marina Pendeš razgovarali su izobrazbi mladih časnika iz BiH na Hrvatskom vojnom učilištu, zajedničkom sudjelovanju u vojnoj misiji u Afganistanu te sigurnosnim izazovima poput prijetnji terorizmom.