O proslavi Uzvišenja sv. Križa u župi Međugorje

1900. obljetnica Isusove smrti na križu i poziv pape Pija XI. cijeloj Crkvi, potakli su tadašnjeg međugorskog župnika fra Bernardina Smoljana na gradnju križa – vidljivog znaka pripadnosti Crkvi i Kristu.

Na brdu Šipovac iznad Međugorja tako je izgrađen križ - dokaz sloge, dobre volje i požrtvovnosti ovoga puka. Župljani su, uz veliku muku, na leđima i konjima, iznosili na vrh brda neretvansku pržinu, cement, željezo, drvo, vodu. Župnik je zapisao: „Prizor dirljiv. Brdo oživjelo od ljudi i životinja. Strani se svijet divio dobroj volji i požrtvovnosti župljana, koje nijesu mogle smesti u poslu ni najnepovoljnije vremenske nepogode, koje su tih dana vladale“.

Poslovi su dovršeni u samo mjesec dana. U samo križište ugrađene su moći Isusovog križa dobivene za tu priliku iz Rima. I ono najvažnije, u ovaj 8,5 metara visok betonski križ ugrađena je ljubav župljana Međugorja.

Gradnjom križa 1934. započela je nova povijest brda s križem. Iste godine biskup Mišić je odredio da se svake godine na blagdan Uzvišenja svetog križa slavi sveta misa na Križevcu. Tako je ostalo do danas. O ovogodišnjoj proslavi, 11. rujna u programu Radiopostaje „Mir“ Međugorje govorio je međugorski župnik fra Marinko Šakota.

„Znamo da je blagdan Uzvišenja sv. križa 14. rujna, ali se u Međugorju od početka, od 1934., kada je sagrađen križ, ovaj blagdan slavi nedjelju nakon Male Gospe. Križevac je mjesto našeg preobraženja. Križevac ima svoje duboko značenje, nismo ga ni svjesni. Trebamo se uputiti prema Križevcu iznova. Taj križ je simbol zajedništva naše župe, koja se izdigla iz svojih poteškoća u to vrijeme i u križ se zagledala. To je nama putokaz. Ove godine svetu misu na Križevcu u 11 sati predslavit će fra Damir Pavić, tajnik Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Fra Damir je čovjek koji nam ima što reći, posebice o križu tako snažno govori“, kazao je fra Marinko.