ODJECI 22. DUHOVNE OBOVE ZA BRAČNE PAROVE

U subotu 11. studenog 2023. završila je međunarodna duhovna obnova za bračne parove u Međugorju. Ova duhovna obnova bila je ideja fra Slavka Barbarića, franjevačkog svećenika koji je 2000. godine umro na glasu svetosti na brdu Križevac. Ovogodišnji susret bio je 22. po redu, a za temu je imao rečenicu iz Evanđelja po Mateju 12,49: “Ovo su majka moja i braća moja.”

Duhovne vježbe pomogle su stotinama parova na njihovom putu prema svetosti, a ovdje prenosimo neka iskustva s ovogodišnjih duhovnih vježbi na kojima je sudjelovalo devedesetak parova iz različitih zemalja.

Angélica i Osvaldo iz Kolumbije zahvalili su Međugorju što im je omogućilo da dožive ovo iskustvo prisutnosti Duha Svetoga i Djevice Marije. Ističu koliko je ovo mjesto lijepo i preporučuju ga bračnim parovima kako bi mogli doći i doživjeti sve ovo: mnogo duhovnih iskustava koji se ipak ne mogu usporediti s iskustvom osjećaja Božje ljubavi u srcu.
Angélica: “Duhovna obnova za bračne parove bila je nevjerojatno iskustvo za nas. Susret s Bogom, velika je sreća biti u Marijinoj zemlji. Ovo iskustvo je jako nahranilo i obnovilo naš brak.”

Osvaldo: “Osjećao se jedan veliki mir, smirenost i sklad. I mislim da su to jednostavno plodovi Božje prisutnosti.”

Cecilia i Alejandro iz Argentine, su u braku 28 godina, prvi su put došli u Međugorje kako bi sudjelovali na duhovnoj obnovi. Podijelili su s nama kako su se kući vratili puni ljubavi i željni pomoći drugima po pitanjima sakramentalnog življenja braka. Naglasili su da su predavanja na duhovnoj obnovi bila vrlo dojmljiva i da su im dala mnogo alata za njihov svakodnevni život.
Cecilia: “Duhovna obnova me dotakla, svidjelo mi se jer sam pronašla mnogo odgovora. Odlazimo puni ljubavi.”
Alejandro: “Istina je da smo proveli četiri prekrasna dana ovdje u Međugorju. I to je duhovna obnova koja se održava svake godine i zato preporučujemo i drugim parovima da dođu i dožive.”

Edith i José žive u SAD-u, ona je iz Ekvadora, a on iz Dominikanske Republike i deset su puta hodočastili u Međugorje, iako su prvi put sudjelovali na duhovnoj obnovi za bračne parove. Istaknuli su da je Međugorje za njihovu obitelj bio pravi blagoslov, da su imali teška iskušenja i da su ih prebrodili zahvaljujući zagovoru Kraljice mira. Oboje su istaknuli zahvalnost za rad prevoditelja koji svojim prijevodima omogućuju parovima iz toliko zemalja diljem svijeta da uživaju u ovim susretima.
Edith: “Duhovna obnova je nešto spektakularno lijepo, sretni smo. Bio je to pravi blagoslov za našu obitelj. Restrukturirali smo se, a duhovni plod je to što osjećamo kako smo napredovali i jedna nova sigurnost.”

José: “Put je samo kroz vjeru i kroz Boga.”

Maite i Juan Pablo iz Španjolske već su bili u Međugorju, on četiri puta, a ona pet puta, ovo je prvi put da sudjeluju na duhovnoj obnovi za bračne parove. Naglasili su pozitivne aspekte susreta i kako ih je iznutra obnovio, istaknuvši meditaciju koja je govorila o Euharistiji i obitelji koja im je donijela puno svjetla.
Maite: “Jako nam se svidjelo jer smo došli u želji da budemo blizu Gospe i da ona pomogne našem braku. Zaista smo se malo vratili na početak braka, a prije svega naučili smo prihvatiti križ koji dolazi sa zrelošću. Koji plod nosimo sa sobom? Povjerenje i radost!”

Juan Pablo: “Plod koji mi je ostao sa duhovne obnove: doista jedna obnova koja uvijek čini dobro i puni naše baterije.”

Inés i Franco žive u Italiji, upoznali su se prije mnogo godina kada je on, koji je Talijan, otputovao u misiju u Ekvador, odakle je ona. Ovo im je peti put da dolaze u Međugorje, a drugi put da sudjeluju na međunarodnoj duhovnoj obnovi za bračne parove. Složili su se da je dolazak u Međugorje radost, da kada su ovdje molitva ide tako lako te da je i to Božji dar po Djevici Mariji.
Inés: “Mogu samo reći da je baš emotivno vratiti se na ovaj susret obitelji. Sretna sam zbog ovog iskustva koje mi govori da moram voljeti bezgranično. S ove duhovne obnove nosimo dar ljubavi, ljubav Božju koju moramo darovati drugima.”
Franco: “Svaki put kad dođem ovamo vraćam se kući bogatiji – u milosti –, vraćam se s više snage, vraćam se s više strpljenja, vraćam se s više dobrih stavova.”

Filka i Pablo žive u Međugorju. On je Argentinac, a ona Hrvatica iz BiH, koja više od 20 godina radi u Međugorju kao vodič i prevoditelj.
Pablo: “Ovu međunarodnu duhovnu obnovu za bračne parove podijelili smo ovdje, iz kabine Radija Mir. Bila je to velika milost, Bog nas je pozvao da držimo svjetiljku upaljenom, da dajemo sebe i da se pouzdajemo u Njega i u Njegovu providnost.“
Filka: „Ove bračne obnove prevodim 18 godina, ali prvi put sam to živjela i sudjelovala u tome, i stvarno je lijepo. Pozivamo vas sve na sudjelovanje.”

NAPOMENA:
Iduće godine 23. Međunarodna duhovna obnova za bračne parove održat će se u Međugorju od 6. do 9. Studenog 2024. Tema će biti: “Marija je uistinu izabrala najbolji dio” (Lk 10,42). Prilika je to da svi mi, kao bračni parovi hodočastimo i sudjelujemo u duhovnoj obnovi, imitirajući Mariju koja je izabrala ono najbolje, koje nam se, kako kaže Isus, neće oduzeti.

centromedjugorje.org/Prijevod: medjugorje-info.com