ODRŽANA PRVA NACIONALNA DUHOVNA OBNOVA ZA MUŠKARCE KOJI MOLE KRUNICU

Svako vrijeme ima neko svoje obilježje, tako bi mogli reći da ovo naše vrijeme karakterizira veliki nered. Ovaj nered u društvu, obitelji, politici, crkvi doveo je do toga da su se poljuljale istinske vrijednosti i temelji društva. Posljedica toga je sve bolesniji i izgubljeniji čovjek. 

prva duhovna obnova za muskarce koji mole krunicu 1

Mi vjernici znamo tko je mrzitelj čovjeka od početka i tko ne miruje u svojoj nakani da zatre ljudski rod i oduzme mu vječno spasenje. Zbog toga znamo i da je glavna bitka koju treba voditi zapravo duhovni rat protiv te mračne sile.

Dok zlo snažno napada i Nebo ne ostaje pasivno. Blažena Djevica Marija u svojim ukazanjima diljem svijeta potiče svoju djecu na molitvu i pokoru za spasenje duša. Jedan veliki znak ovih vremena su upravo MUŠKARCI koji se pod Marijinim vodstvom, neovisno jedni od drugih sponatano organiziraju i izlaze javno ispovijediti svoju vjeru i moliti krunicu za uspostavu Božijeg reda u sebi, svojim obiteljima, crkvi i društvu.

Oni su dobro razumijeli da kada muškarac zauzme svoje pravo mjesto u obitelji, kada muškarac povrati svoj duhovni autoritet, tada i žena može biti žena i djeca imaju svoj pravi oslonac i red se polako obnavlja.

MUŠKA JAVNA MOLITVA KRUNICE

U Hrvatskoj se ova muška molitva krunice odvija već nekih godinu dana u desetak gradova: Zagreb, Split, Vinkovci, Slavonski Brod, Osijek, Trogir, Šibenik, Zadar, Dubrovnik..., a u BiH se zasad moli u Mostaru. Svako mjesto ima nekog svog pokretača i neke svoje nakane. Zajedničko im je da su svi vođeni Gospom, da osjećaju njezin snažan poziv na molitvu krunice i na obraćenje srca.

Tako se rodila ideja da se sve ove inicijative nekako objedine u jednom zajedničkom susretu na kojem se mogu podijeliti iskustva, inspiracije, nakane i vidjeti kako koja grupa funkcionira. Bio bi to također i susret na kojem se molitelju mogu međusobno ohrabriti, više naučiti o važnosti molitve i muške duhovnosti te o marijanskoj duhovnosti. Ne čudi stoga što su organizatori za mjesto susreta odabrali baš Međugorje, jer gdje se veća duhovna snaga može dobiti nego kod Majke, Kraljice Mira.

prva duhovna obnova za muskarce koji mole krunicu 4

PROGRAM DUHOVNE OBNOVE ZA MUŠKARCE KOJI MOLE KRUNICU

Ova prva duhovna obnova za muškarce koji mole krunicu koja je okupila oko 160 sudionika iz Hrvatske i BiH održala se u subotu 30. 9. i nedjelju 1. 10. 2023. u Međugorju, u dvorani sv. Josipa u Majčinu selu. Voditelji duhovne obnove bili su p. Mato Anić, mons. Marinko Miličević, p. Nikola Tandara, brat Danijel Čović, Miljenko Jurić i Krunoslav Puškar.

Program je započeo u subotu u 12 sati molitvom Anđeo Gospodnji i Gospinom krunicom. Zatim je uslijedilo predstavljanje sudionika, odnosno molitvenih inicijativa po gradovima. Prvo predavanje je imao brat Danijel Čović koji je govorio o snazi molitve. Nakon toga u 15:00 sati je bila krunica Božjeg milosrđa. Monfortanac p. Nikola Tandara je govorio o važnosti posvete BDM.

P. Nikola Tandara je inače jedan od duhovnika odgovornih za splitku grupu muškaraca koji su u formaciji pokreta koji dolazi iz Poljske tzv. 'Marijinih ratnika' (Wojownicyi Maryi). Budući da je na službiu Poljskoj i tamo je povezan s ovim pokretom i za njih često puta organizira duhovne obnove. „Ovdje su se okupile razne molitvene muške grupe koji imaju svoj različiti put, ali svima je isti cilj: da se obnovi identitet muškarca u obitelji, u društvu, u crkvi. I sami vidimo šta se dešava s muškarcima, sve je postalo labavo i mekušasto. I cilj je da se živi po naučiteljstvu katoličke crkve, ono što je Isus naučavao. Ovo zajedništvo je baš jedno čudo Marijino, i jedna Marijina milost i još naći se ovdje u Međugorju. Vjerujem i nadam se da su već došla nova svjetla i da će sve to pridonijeti novom zajedništvu da se molimo za Hrvatsku i Gospine nakane. Marijini ratnici kada mole svoju javnu krunicu prve subote u mjesecu mole samo na Marijine nakane, jer vjerujemo da Marija bolje vidi sve ono što treba. Velika je to tajna i nije svima dano da sve puste i da se mole samo za Gospine planove. A vidimo da Gospa i ovdje u Međugorju sve ove godine poziva da se moli na njezine nakane, da se ostvari Njezin plan spasenja, da se unište sotonski planovi. Ovdje na susretu vidimo kako imamo svi neke svoje razlike u organizaciji, ali vidimo kako je duh isti, kako Majka daje razne karizme, kako okuplja svoju vojsku, svoju djecu i stvara 'sinove i kćeri Marijine' za ova posljednja vremena.“ – kazao je p. Nikola.

Iza toga voditelj Marijinih ratnika za Split, Miljenko Jurić je govorio o vrlo zahtjevnoj trogodišnjoj formaciji Marijinih ratnika koja ima za cilj stvaranje čvrstog katoličkog muškarca, oca i ratnika vjere.

Sudionici su zatim išli na večernji molitveni program u župu, a dan je završio molitvom krunice na Brdu ukazanja u 21 sat.
U nedjelju 1. listopada program je započeo molitvom križnog puta na Križevcu u 7.30 sati. Predavanja u Majčinom selu započela su u 11,00 sati kada je voditelj pokreta „Vitezova Bezgrešnog Srca Marijina” iz Zagreba, koji inače organiziraju mušku molitvu krunice u Zagrebu, Krunoslav Puškar, govorio o krizi muževnosti i važnosti javne molitve krunice. „Naš portal 'Muževni budite' i naš pokret Vitezova Bezgrešnog Srca Marijina svojevrstan je odgovor na rastuću feminizaciju crkve u kojoj često puta vidimo samo žene i bakice, kao da je vjera neka stvar zabranjena za muškarce. A upravo je muškarac onaj koji treba imati duhovni autoritet u obitelji, koji treba pozivati na molitvu i svjedočiti vjeru svojoj ženi i djeci. Među našim ciljevima i nakanama je i posebno borba protiv pornografije, protiv pobačaja, zalažemo se za čedno odjevanje, molimo za svoje sadašnje i buduće supruge, promičemo duhovnost sv. Josipa, odlazak na svakodnevnu svetu misu... Imamo i inicijativu: 'Što je muškarac bez krunice' u kojoj kroz mjesec svibanj i lipanj imamo neprekidne molitvene lance u kojima muškarci mole krunicu.“ – između ostalih inicijativa istaknuo je Krunoslav.

Mons. Marinko Miličević imao je zatim predavanje “U službi trijumfa Bezgrešgnog Srca Marijina“ a imao je i propovijed na završnoj svetoj misi koju je za sve sudionike duhovne obnove predslavio mons. Aldo Cavalli, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje.

Mogli bi reći da su iskustva svih sudionika za ova dva dana susreta vrlo pozitivna, jedan veliki rast u zajedništvu muškaraca između sebe i zajedništva s Gospom. Također su svi svjesni kako ništa ovo nije plod njihove ljudske snage, nego je Gospa ona koja sve poziva, okuplja i vodi. I to svima ulijeva snagu i nadu u nove pobjede!

Paula Tomić /medjugorje-info.com

prva duhovna obnova za muskarce koji mole krunicu 3

Označeno u