Počeo Dvadeset i treći međunarodni susret organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina

U Međugorju je u ponedjeljak, 29. veljače, počeo Dvadeset i treći međunarodni susret  organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih uz Međugorje.

Na seminaru koji traje do 4. ožujka sudjeluje oko 270 sudionika iz 25 zemalja: Latvije, Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, Njemačke, Švicarske, Austrije, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, BiH, Poljske, Francuske, Španjolske, Gvatemale, Slovačke, Češke, Italije, Litve, Rusije, SAD-a, Portugala, Kanade, Engleske i Rumunjske. Susret obilježava tema vezana uz Godinu milosrđa: „Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan“. Koordinator je župnik župe Međugorje fra Marinko Šakota koji je na početku, između ostalog, ukazao na što nas Međugorje poziva. „Nadam se da će nam i ove godine biti lijepo, kako Gospa želi. Međugorje nas poziva da ne treba mijenjati druge, nego sebe, rasti u ljubavi, praštanju, spoznaji sebe i spoznaji Boga. A Međugorje je put do mira. Međugorje je ruka prema srcu.

Tako se ulazi u Gospinu školu. Međugorje je blagoslov za Crkvu, buđenje vjere i obraćenje“. Među sudionicima je i Nikola Đukić, koji organizira hodočašća iz Španjolske u Međugorje, a na susretu sudjeluje drugi put: „Ovdje u Međugorju mi je Gospa dala drugu priliku za život. U Međugorje sam došao 2003. godine, nisam bio vjernik. I ušao sam u zajednicu Cenacolo bježeći od problema, gdje sam ostao 6 godina. Gospa je tada ušla u moj život. Kasnije sam upoznao svoju suprugu koja je Španjolka. I sada organiziramo hodočašća iz Španjolske u Međugorje. Nikada nisam o tome razmišljao da bih mogao dovoditi hodočasnike u Međugorje. Ljudi koji su čuli našu priču, da smo se upoznali u Međugorju, da sam ja doživio obraćenje, počeli su nas zvati, da ih pratimo na hodočašću.

I to je tako spontano počelo. Međugorje je moj život, ovdje sam se ponovno rodio“, kazuje Nikola te dodaje: „Jako je važno da mi budemo svjedočanstvo Međugorja našim životom. Na susretu su mi najvažnija fra Marinkova predavanja, te rad po jezičnim skupinama, razmjena iskustava s ostalim organizatorima hodočašća, naročito iz Španjolske“. Sudionici, osim na predavanjima, sudjeluju i u večernjem molitveno - liturgijskom programu u međugorskoj župnoj crkvi, radu po jezičnim skupinama, te  pohodu na Brdo ukazanja i Križevac.

Označeno u