PRIOPĆENJE Mjesnih zajednica Međugorje i Bijakovići

Poštovani,

Zbog novonastale situacije u osnovnoj školi „Bijakovići osjećamo se pozvanim i odgovornim reagirati na očite nezakonite radnje uprave škole na čelu sa v.d. Ravnateljom OŠ „Bijakovići“.
Naime, upoznati smo od članova Školskog odbora OŠ „Bijakovići“ o radnjama bivšeg Ravnatelja i v.d. Ravnatelja škole, očitim opstrukcijama, manipulacijama i malverzacijama, te o inspekcijskom nalazu i Rješenju prosvjetne inspekcije Ministarstva prosvjete, kulture i športa HNŽ, te zbog navedenog želimo istaknuti:

Prvo, nećemo i ne možemo dopustiti nelegalne radnje, bezvlašće i opstrukcije od bilo koje strane, u ovom slučaju Uprave škole, te stvaranje škole „slučaja“ Bijakovići, a koje se provodi na štetu naše djece.

Drugo, tražimo od osnivača škole tj. općine Čitluk, Načelnika općine i predsjednika Općinskog vijeća da uzmu aktivnije učešće u rješavanju novonastale situacije te sukladno inspekcijskom nalazu Ministarstva prosvjete i zahtjevu Školskog odbora pristupe razrješenju v.d. Ravnatelja OŠ „Bijakovići“ i sređivanju stanja u školi.

Treće, želimo podsjetiti Upravu i sve one kojima je samo na pameti kadroviranje, a ne obrazovanje, da će opstrukcijama i malverzacijama zaustaviti pozitivne promjene koje su se počele događati na popravljanju materijalnih uvjeta u školi da iste neće i ne mogu proći.

Četvrto, dajemo podršku sadašnjem školskom odboru i pozivamo ih da istraju u radu i zaštiti prava i Zakona, također dajemo potporu Vijeću roditelja koji žele pomoći u stvaranju boljih uvjeta kako za djecu tako i za učitelje i nastavnike.

I peto, dajemo potporu svim učiteljima i nastavnicima OŠ „Bijakovići“ i svima onima koji podržavaju zakonit rad, i koji su pod konstantnim pritiscima, te Vam poručujemo ovim putem ne dajte se zastrašiti ni omalovažavati, radite plemenito zanimanje za koje ste se školovali.

U nadi da će prevladati razum, a radi dobrobiti djece i društvene zajednice, pozivamo sve odgovorne na žurno rješavanje novonastale situacije.

Vijeća Mjesnih zajednica od početka su pratila razvoj događaja te smo tražili od općinskih vlasti kao osnivača OŠ Bijakovići da pomogne u rješavanju problema. Mi se ni jednog momenta nismo htjeli uplitati ni svrstavati uz bilo koju stranu dok inspekcija ne izvrši nadzor.
Inspekcijsko Rješenje je jasno pokazalo tko je bio taj koji je kršio zakonsku regulativu.Vijeća MZ Bijakovića i Međugorja su i ranije pomagala sredstvima ekološke pristojbe da bi se poboljšali uvjeti rada u školi.

Nedavno je povjerenstvo za Vinjetu u kojem su 4 člana iz ova dva vijeća,odobrilo sto tisuća maraka za gradnju školske dvorane.Mi time ništa ne uvjetujemo ali ne želimo i nećemo surađivati sa osobama kojima je osobni interes iznad svega i koje su radi toga od naše škole napravile „školu slučaj“.
Mjesne zajednice Bijakovići i Međugorje jesu i želi biti partner u posredovanju i pronalasku rješenja u interesu svih strana, ali poručujemo ukoliko se nastavi ovakvo stanje znati ćemo zaštiti zakonit rad te prekinuti sadašnju agoniju u OŠ „BIjakovići“

S poštovanjem,

Predsjednik MZ Međugorje                                                           Predsjednik MZ Bijakovići
     Dragan Vasilj                                                                                Dragan Ostojić

Priopćenje školskog odbora OŠ Bijakovići i otvoreno pismo Vijeća roditelja OŠ Bijakovići