SVETKOVINA DUHOVA: Poslušnost Duhu Svetom je tajna svetosti

Duhovi ili Pedesetnica je jedan od najstarijih kršćanskih svetkovina.

Čak se i u Djelima apostolskim spominje kao jedan od prvih i važnih blagdana Crkve: "Pavao bijaše odlučio mimoići otok kako ne bi gubio vremena u Aziji: žurilo mu se da bude, ako je moguće, na Duhove u Jeruzalemu." (Dj 20, 16) Silazak Duha Svetoga je očitovanje Crkve svijetu i ostvarenje poslanja da se ide po svemu svijetu i propovijeda Evanđelje.

Svetkovina Duhova ili rođendan Crkve danas je svečano proslavljen i na svim svetim misama u Međugorju. Jutarnje svete mise bile su u crkvi. Onu u 8.00 sati predslavio je fra Zvonimir Pavičić, dok je misu za školarce u 9.30 slavio fra Boris Barun, a pjevali su Golubići mira.

Euharistijsko slavlje u 11,00 sati bilo je na vanjskom oltaru župne crkve uz mnoštvo župljana i domaćih hodočasnika koji su većinom u sjenama klupa ispod drveća potražili zaklon od jakog sunca. Fra Karlo Lovrić, predsjedatelj slavlja, podsjetio je kako je svetkovina Duhova usko povezana i sa milosnim događajima u Međugorju. Naime, onako kako je silazak Duha Svetoga na uplašene i nesposobne apostole od njih učinio neustrašive evangelizatore Božje Riječi koju su prenijeli „zapalivši“ svijet katoličkom vjerom, tako isto svih ovih 40. godina snaga Duha po zagovoru i prisutnosti Kraljice Mira ponovno oživljava i osnažuje toliko vjernika, obitelji, župa i na kraju cijelu crkvu.

I kao što su očita djela tijela: to su: bludnost, nečistoća, razvratnost, idolopoklonstvo, vračanje, neprijateljstva, svađa, ljubomor, srdžbe, spletkarenja, razdori, strančarenja, zavisti, pijančevanja, pijanke i tome slično; očita su i djela Duha - plod je pak Duha: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost. Kroz sve poruke, kroz sve plodove Međugorja i kroz tolike promjene života i obraćenja – teško je ne vidjeti plodove Duha Svetoga na djelu u ovoj Gospinoj školi.

Misno slavlje svojim prekrasnim pjevanjem uveličala je međugorska muška klapa „Concordia“, koja je nastala u rujnu 2016. godine. Sastoji se od 9 članova, a vodi je profesorica Monija Jarak. Njihovi skladni muški glasovi u prikladno odabranim liturgijskim i duhovskim pjesmama koje su bile molitva pretočena u note, doprinijeli su jednom posebnom, dubljem iskustvu euharistijskog susreta s Isusom.

Na Brdu Ukazanja je župa kao i svake nedjelje molila krunica koju je predvodio fra Josip Marija Katalinić, a mnogobrojni hodočasnici iz Čitluka i šire okolice opet su u sklopu svoje Velike devetnice od devet nedjelja do obljetnice Gospinih ukazanja pješice prohodali moleći od Čitlučke crkve do mjesta ukazanja.

Večernju svetu misu na vanjskom oltaru predslavio je župnik fra Marinko Šakota. 

I na kraju ove svetkovine kojom se završava uskrsno vrijeme, možemo samo još jednom zavapiti: „Duše Sveti, dušo moje duše, klanjam ti se. Prosvijetli me, vodi me, jačaj me, tješi me. Reci mi što da činim i zapovijedi mi da to učinim. Obećajem da ću poslušati sve što od mene tražiš i prihvatiti sve što dopustiš da mi se dogodi. Samo mi pokaži svoju volju!“ (J. Philippe, U školi Duha Svetoga)