U Međugorju obilježen Dan djedova, baka i starijih osoba Mary Tv

U Međugorju obilježen Dan djedova, baka i starijih osoba

Ove godine po prvi puta u Međugorju se održalo Hodočašće djedova, baka i starijih osoba. Hodočašće je bilo u nedjelju 23. srpnja 2023. pod geslom ''Od koljena do koljena dobrota je Njegova'' (Lk 1, 50).

Ovo geslo je i tema 3. Svjetskog dan djedova, baka i starijih osoba, kojega je izabrao Sveti Otac, a ovaj Dan te nedjelje obilježio se u cijelom svijetu.

Inače se svjetski dan djedova, baka i starijih osoba obilježava 26. srpnja na spomendan svetih Joakima i Ane, Isusovih djeda i bake.

Organizatori ovoga hodočašća su Udruženje katoličkih djedova i baka (Catholic Grandparents Association) i župa sv. Jakova u Međugorju.

Katehezu u 17 sati u žutoj dvorani iza crkve održao je apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje mons. Aldo Cavalli na talijanskom jeziku koji se prevodio na hrvatski jezik i jezike prijavljenih jezičnih skupina. On je i završio susret predmoleći molitvu koju je napisao papa Benedikt XVI za sve stare osobe. Na početku je sve prisutne pozdravio međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić, obradovan brojem okupljenih vjernika.

Kako se proslava ovog Hodočašća djedova, baka i starijih osoba održala u okviru devetnice župnom zaštitniku svetom Jakovu apostolu, krunicu u 17 sati predmolili su volonteri Marijinih ruku, kako slijedi po redu molitve devetnice, i fra Antonio Petric.
Svetu Misu u 19,00 sati na vanjskom oltaru župne crkve predslavio je međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić, uz koncelebraciju provincijala hercegovačke franjevačke provincije fra Joze Grbeša i ostalih 43 svećenika. Misno slavlje je svojim pjevanjem uzveličao i župni zbor „Kraljica Mira“.

Podsjetimo i kako je ustanovljujući Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba Papa Franjo kazao da je veza djedova i baka s mladima vrlo uska te stoga i dijalog među njima treba biti stalan te da je vrlo važno da se bake i djedovi susreću s unucima.
Specifično je da je ovo Hodočašće djedova, baka i starijih osoba ovdj eu Međugorju također u neposrednoj predhodnici Festivalu Mladih koje ove godine započinje 26. srpnja. Tako opet znakovito, djedovi i bake svojom molitvom pripremaju duše svojih unuka, odnosno mladih, za njihov susret s Gospodinom!

Na kraju vam donosimo molitvu pape Benedikta XVI.

Molitva za djedove i bake pape Benedikta XVI.
Gospodine Isuse,
rođen si od Djevice Marije, kćeri svetih Joakima i Ane.
Pogledaj s ljubavlju na djedove i bake diljem svijeta.
Zaštiti ih! Oni su izvor obogaćenja
za obitelji, Crkvu i cijelo društvo.
Podupri ih! Neka stareći
nastave biti čvrsti stupovi
evanđeoske vjere za svoje obitelji,
čuvari plemenitih obiteljskih ideala,
žive riznice zdravih vjerskih običaja.
Učini ih učiteljima mudrosti i hrabrosti,
kako bi budućim naraštajima
mogli prenositi plodove svojega
zrelog ljudskog i duhovnog iskustva.

Gospodine Isuse,
pomozi obiteljima i društvu
da vrednuju prisutnost i ulogu djedova i baka.
Neka nikada ne budu zanemareni ili isključeni,
nego da uvijek budu
uvažavani s poštovanjem i ljubavlju.
Pomozi im da žive spokojno
i da se osjećaju dobrodošlima
u svim godinama svojega života koje im daješ.

Marijo, Majko svih živih,
skrbi bez prestanka za djedove i bake,
prati ih na njihovu zemaljskomu hodočašću.
Po svojim molitvama, udijeli da sve obitelji
jednoga dana budu ujedinjene
u našoj nebeskoj domovini,
gdje čekaš cijelo čovječanstvo
da dođe u veliki zagrljaj života koji nema kraja.
Amen!