Zbor Frame Hercegovina uzvišeno animirao subotnje misno slavlje Devetnice

Večernji programi ove pripremne DEVETNICE za 40. Obljetnicu Gospina ukazanja doista su prave male duhovne obnove: molitveni, duhovni, ali i glazbeni doživljaji.

LJEPOTA LITURGIJSKOG PJEVANJA

Svaku večer izmjenjuju se različiti zborovi ili klape iz župe. Tako je u subotu 19. lipnja svetu misu animirao ZBOR FRAME HERCEGOVINA koji već četiri godine vodi fra Zvonimir Pavičić. Zbor čini šezdesetak članova iz svih Frama Hercegovine. Funkcioniraju tako da im fra Zvonimir pošalje materijale koji oni vježbaju u svojim Framama, zatim ih on obilazi i uvježbava, a ponekad se susretnu i svi zajedno na probu. Naglasak do kojega je fra Zvonimiru posebno stalo jest promicanje liturgijskog pjevanja, odnosno odabira liturgijskih skladbi u misi koje smisleno i duhovno povezuju i sve liturgijske tekstove mise.

frama-hercegovina_2.jpg

Upravo se ovaj sklad liturgijske glazbe i liturgijskih tekstova dogodio na svetoj misi u subotu i on je doprinio posebnom duhovnom iskustvu sudionika mise. Pričesne pjesme naime, bile su autorska djela fra Zvonimira. On je uglazbio pričesnu pjesmu 12. Nedjelje kroz godinu: „Oči sviju u tebe su uprte“ te drugu pričesnu pjesmu: „Gospodine kome da idemo“. Učinak je bio takav da su vjernici na misi mogli samo pustiti da melodija u četiri glasa i riječi pjesama prolaze kroz njihova tijela i duše oblikujući molitvu koja se i iz njihovih srca uzdizala Bogu zajedno sa zborom koji je pjevao i orkestrom koji je svirao.

„Upravo je to i svrha liturgijske glazbe“ - ističe fra Zvonimir – „da se u sudionicima liturgije pobude uzvišeniji osjećaji za razliku od običnih emocija koje stvaraju duhovne šansone kojima je mjesto na koncertima, a ne u liturgiji.“

frama-hercegovina_1.jpg