Zlatna misa mons. Luigia Pezzuta proslavljena i u Međugorju medjugorje-info.com

Zlatna misa mons. Luigia Pezzuta proslavljena i u Međugorju

U nedjelju 10. listopada 2021. na večernjoj svetoj misi u 18 sati dosadašnji apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup mons. Luigi Pezzuto proslavio je svoj zlatni jubilej (50 godina svećeništva) i u Međugorju.

Podsjetimo kako je papa Franjo 31. kolovoza 2021. prihvatio odreknuće od službe apostolskog nuncija u Bosni Hercegovini i Crnoj Gori mons. Luigija Pezzuta zbog navršene dobne granice.

Mons. Luigi već je proslavio svoj zlatni jubilej u katedrali Srca Isusova u Sarajevu u rujnu 2021., a također i u Italiji, a to što je odabrao proslaviti svoj zlatni jubilej i u Međugorju, govori o tome koliko mu je ova župna zajednica u srcu i koliko se u Međugorju osjeća dobrodošao i domaće. To je i sam kazao na kraju svete mise u zahvalu za poklon (Gospinu sliku) koju mu je darovao međugorski župnik fra Marinko Šakota ovim riječima: ”I stoga, osim što trebam osjećati zahvalnost prema Gospodinu, trebam je osjećati i osjećam je prema zajednici koja je ovdje nazočna. Ova zajednica, nije samo liturgijska zajednica, nego je znak i izraz Božjega naroda. Ovdje su nazočni biskupi, svećenici, redovnici, i redovnice, ali i krštenici ove zajednice, a to je Božji narod. Vi, mi… svi smo mi danas izraz Božjega naroda.“

Na jubilarnoj svetoj misi zahvalnici uz mons. Luigia Pezzuta koncelebrirao je mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i upravitelj trebinjsko-mrkanski, mons. Guido Gallese, biskupa biskupije Alessandria della Palja u Italiji, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, vikar Hercegovačke franjevačke provincije fra Iko Skoko, međugorski župnik fra Marinka Šakota i još 29 svećenika.

Posebno su dirljive bile riječi kojima je sve okupljene pozdravio fra Miljenko Šteko, a kojima je zapravo izrazio bit ovog zlatnog svećeničkog jubileja: ”Radosni smo što ste svoj zlatni svećenički jubilej odlučili proslaviti baš u Međugorju, našem malom, a sada već diljem svijeta poznatom mjestu, koje je postalo uzorno žarište evangelizacije. Dobro nam došli u Međugorje u svako vrijeme, ne samo kao do sad, kao apostolski nuncij, nego i ubuduće kad god budete našli vremena. Ovaj je dan za Vas veoma bogat sadržajem. Svoju dugogodišnju djelatnost u diplomatskoj službi Svete Stolice dovršavate i krunite zlatnim jubilejom svećeništva. Dok zajedno s Vama zahvaljujemo Bogu za sretan završetak Vaše diplomatske službe, istovremeno Vam od srca čestitamo Vaš zlatni svećenički jubilej i želimo da u svećeničkom služenju ostanete aktivni sve do potpunog suobličenja Onome koji vas je pozvao u službu. Zahvalni smo Svetom Ocu za vašu višegodišnju nazočnost i aktivnost u našoj zemlji. Posebnu zahvalnost izričem Vam u ime svoje subraće iz Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije za Vašu nazočnost među nama, osobito ovdje u Međugorju. Nerijetko ljudi kada mijenjaju svoj boravak kažu da ostavljaju dio srca u tim krajevima. Ne sumnjam da ste i Vi, Ekscelencijo, ostavili dio svoga srca u zemljama u kojima ste bili u diplomatskoj službi, ostavit ćete dio i ovdje u BiH i u našem Međugorju.”