Krunica Presvetom Srcu Isusovu

I. Moj Isuse, koji si rekao: "Zaista kažem vam: molite i dobit ćete, tražite i naći ćete, kucajte i otvorit će vam se!" evo ja kucam, tražim i molim milost... Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu. Presveto srce Isusovo, povjeravam se Tebi i ufam se u Te.

II. Moj Isuse, koji si rekao: "Zaista vam kažem štogod zamolite Oca u moje ime, On će vam to dati" evo u Oca Tvog, u Tvoje ime, molim milost... Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu. Presveto srce Isusovo, povjeravam se Tebi i ufam se u Te.

III. Moj Isuse, koji si rekao: "Zaista vam kažem: nebo će i zemlja proći, ali moje riječi neće proći!" evo oslonjen na sigurnost Tvojih svetih riječi, molim milost... Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu. Presveto srce Isusovo, povjeravam se Tebi i ufam se u Te.

Presveto Srce Isusovo puno samilosti prema nevoljnima, smiluj se nama jadnim grešnicima i udijeli nam milost koju Te molimo po zagovoru Prečistog Srca Marije, Tvoje i naše nježne Majke. Koncem XVII. stoljeća božanski je Spasitelj odabrao redovnicu Margaretu Alacoque (Alakok). U jednome ukazanju Isus je rekao: »Moje Božansko Srce je tako puno ljubavi prema ljudima da nije više u stanju zadržati taj plamen. Pomozi mi da plamen moga Srca obasja sve ljude i dadne im potrebne milosti.«

Godine 1675. došlo je do važna ukazanja u kapeli Pohođenja. Margareta ugleda Isusa koji joj naloži neka se zauzme da se na petak nakon tijelovske osmine uvede blagdan Srca Isusova. Iako je bila izložena najvećim protivljenjima i okrivljavanjima, sa svim se žarom posvetila širenju pobožnosti u čast Srcu Isusovu.

Ljubav prema Presvetomu Srcu Isusovu, posve naravno, potiče i u našemu srcu želju i nastojanje da svoje srce uskladimo s njegovim Srcem. Time pobožnost Srcu Isusovu postaje najuzvišenija i najdjelotvornija škola kršćanskoga posvećenja i svetosti. To je ujedno i glavni plod te pobožnosti. Uz taj nadnaravni plod pobožnosti obvezao se Spasitelj da će štovatelje svoga Presvetog Srca obasuti i s mnogim drugim nadnaravnim i naravnim milostima. O njima govore ova »Obećanja Srca Isusova«.

Isus ih je više puta i u raznim zgodama očitovao sv. Margareti Mariji, a ona ih je u svojim spisima zabilježila. Kasnije su ta obećanja sabrali pa ih nabrajaju obično dvanaest. Iz njih proizlazi da Isus obećava onima koji budu štovali njegovo Presveto Srce ove duhovne i vremenite blagodati:

1. Dat ću im sve milosti koje su im potrebne u njihovu staležu.

2. Unijet ću mir u njihove obitelji.

3. Tješit ću ih u svim njihovim patnjama.

4. Bit ću im sigurno utočište za života, a osobito na času smrti.

5. Izlit ću obilje blagoslova na sve njihove pothvate.

6. Grješnici će naći u mome Srcu izvor i beskrajno more milosrđa.

7. Mlake će duše postati revne.

8. Revne će se duše uzdići do velike savršenosti.

9. Blagoslovit ću i kuće gdje bude izložena i čašćena slika moga Presvetog Srca.

10. Svećenicima ću dati dar da taknu i najtvrdokornija srca.

11. Imena onih koji budu širili ovu pobožnost bit će upisana u mome Srcu i neće se nikada izbrisati.

12. Svima koji se budu pričestili na prvi petak tijekom devet mjeseci uzastopce obećavam milost pokore na samrti: oni neće umrijeti u mojoj nemilosti ni bez sakramenata. Moje će im Srce biti sigurno utočište u posljednjemu času.

Označeno u