MOLITVA - Četvrtak 2. tjedna došašća

Ciklus izlaska sunca

Prvo se na obzoru pojavi tračak svjetla. Tada se razvedrava cijelo nebo i otkriva u svojem raskošnom sjaju, a kao vrhunac prema nebu se uzdiže sjajna bijelo‐žuta kugla – sunce. Svi su već unaprijed shvatili da izlazi sunce, najavili su ga znakovi na nebu. Promatrati izlazak sunca može biti prekrasno iskustvo.

To sunce će i zaći, a drugog dana ponovno izići. Bog je tako uredio ciklus izmjene dana i noći da odgovara ravnoteži i skladu našeg tijela, duha i duše. I Božić nam, kao što sunce izlazi, dolazi u ciklusima. Redovito svake godine slavimo ga na isti dan, a opet, svaki je Božić drugačiji i donosi nam posebne plodove. Božić najavljuje vrijeme došašća u 4 nedjelje, kao što promjene na nebu najavljuju izlazak sunca. Isto sunce izlazi svaki dan, a dan nikad nije isti.

To me navodi na zaključak kako je Isusovo rođenje koje se dogodilo jednom u Betlehemu uvijek aktualna poruka nade i mira za sve ljude. Isus nije poimence naveo sve krize s kojima se sada suočavamo, ali dolazeći kao spasitelj i otkupitelj, znamo da sve naše probleme možemo prikazati njemu i da ih on po Božjoj milosti preobražava svojom prisutnošću.

Moliti kroz došašće: dan 12 – Flipljanima 1,9-11 Filipljanima 1,9-11 – I molim za ovo: da ljubav vaša sve više i više raste u spoznanju i potpunu pronicanju te mognete prosuditi što je najbolje da budete čisti i besprijekorni za Dan Kristov, puni ploda pravednosti po Isusu Kristu - na slavu i hvalu Božju.

Za meditaciju: Dan Kristov je dan kada će sva tvoja djela i djela svih ljudi izaći na vidjelo. Tada će se vidjeti koliko će biti obilan plod pravednosti. Zamisli koliko je truda potrebno da se uzgoji jedna njiva i da urodi plodom. Niti ti nećeš moći donijeti mnogo ploda bez truda i bez obrađivanja samog sebe. Zato razmisli i odluči što možeš danas konkretno učiniti da pokažeš više zalaganja i napora oko ostvarenja nekog dobra.

Molitva: Bože koji sabireš plodove žetve, omogući mi da zasijem sjeme pravednosti, poštenja, iskrenosti, čednosti i pristojnosti. Amen. Potakni nam, Gospodine, srce da pripravi put tvom Jedincu: njegovim nas dolaskom očisti da ti služimo obnovljena duha. Po Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu tvome, koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.

Označeno u