MOLITVA - Četvrtak 3. tjedna došašća

Želje, želje

U čovjekovoj naravi usađena je čežnja uvijek nešto priželjkivati ili jednostavno nastojati imati više nego što imam sada. U vrijeme blagdana ili posebnih osobnih slavlja i obljetnica, čovjekove želje, pogotovo one materijalne, postaju još veće. Među najosnovnije želje koje su zapravo temeljne ljudske potrebe možemo ubrojiti potrebu za hranom, stanom, odjećom… ali i potrebu biti voljen prihvaćen, imati prijatelje… osobe pogođene siromaštvom i oskudicom osjećaju neprekidnu potrebu za onim što im nedostaje, a ne mogu si priuštiti. Ljudi okruženi materijalnim bogatstvom i raskoši žele još i više jer im uvijek usred svega nedostaje "poneka sitnica".

Naše su želje obojene raznolikošću, u njima se ogleda naša mašta i ocrtava dubina našega bića. Želje ponekad iščeznu prije nego postanemo svjesni njihova postojanja, a neke godinama neostvarenim čeznućem ispunjaju naše srce.

Postoje i želje za koje se isplati boriti i žrtvovati. Takve želje iz najskrovitijih dijelova srca probijaju se u stvarnost. Njihovim ostvarenjem naše biće raste, ispunja se ljubavlju i plemenitošću, postajemo otvoreni prema sebi, bližnjima i prema manje bliskima. Ispunjajući ih možemo drugima dati nadu da i njihove želje mogu postati stvarnost.

Moliti kroz došašće: dan 19 – Filipljanima 4,5

Filipljanima 4,5 – Blagost vaša neka je znana svim ljudima! Gospodin je blizu!

Za meditaciju:

To što je Gospodin blizu i to što nas njegova snaga želi ispuniti ne smije nikad biti razlog uobraženosti i oholosti već se njegova prisutnost treba ponajviše iskazati u našoj ljubaznosti prema svima, i dobrima i zlima. I u borbi za Božju stvar neka nam je glavno oružje ljubaznost i blagost. Ispitaj se koliko razumijevanja, strpljenja i blagosti imaš prema svojim poznanicima, a posebno neistomišljenicima.

Molitva:

Bože mira, dok danas hodam svijetom neka tvoja dobrota bude vidljiva drugima u mojem licu, u mojim riječima, gestama i ponašanju. Amen. Gospodine, mi smo tvoje nedostojne sluge: žao nam je zbog naših zlih djela. Molimo te, obraduj nas dolaskom i spasenjem svoga Sina Isusa Krista. Koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.

Označeno u