MOLITVA - Nedjelja 4. tjedan došašća

Nerođeni život

Nerođena djeca živa pod krilom majki, najnevinija su živa bića koja treba čuvati svim snagama i mogućnostima. Gospodin Bog je začetnik i otac svakog života koji surađuje s roditeljima u stvaranju novih ljudi. Sin Božji, jedno s njime u svemu, utjelovio se, uzeo je ljudsko tijelo i rodio od Blažene Djevice Marije. To je otajstvo koje slavimo u blagdanu Božića. I on, Isus, je živio u majčinoj utrobi. Ta nam činjenica osvjetljava shvaćanje da svako začeto dijete ima puno ljudsko dostojanstvo od trenutka začeća i da ga treba braniti kao najvrednije dobro.

Mi u došašću čekamo Isusovo rođenje. On je, na neki način, u ovom vremenu nerođeno dijete koje radosno čekamo, pripremajući mu svoja srca kao dom u kojem će prebivati. Njegov je Otac naš stvoritelj, a prihvatio je biti i Otac svih ljudi. Svi su ljudi, pa i oni još nerođeni, Božja djeca. Dobro je zato i u ovom kontekstu otvoriti oči i obratiti pažnju na izvana nevidljivi život koji majke čuvaju za vrijeme trudnoće. U tim životima malene djece skriva se, otkriva i objavljuje tajna života, čudo stvaranja i dar Božje ljubavi prema ljudima.

Moliti kroz došašće: dan 22 – Mihej 5,1

Mihej 5,1 – A ti, Betleheme Efrato, najmanji među kneževstvima Judinim, iz tebe će mi izaći onaj koji će vladati Izraelom; njegov je iskon od davnina, od vječnih vremena.

Za meditaciju:

Betlehem je bio najmlađi Izraelov sin i njegovo je potomstvo bilo najmanje, ali baš iz Benjaminova plemena izašao je Isus, spasitelj svijeta. Možda se i ti ponekad osjećaš nevažnim za svijet no budi svjestan da Bog može učiniti velike stvari preko najmanjih i najneznatnijih – uključujući tebe. Moli danas i ovog posljednjeg tjedna došašća za otvorenost Božjem pozivu i suradnji.

Molitva:

Bože svemogući, dajem ti se na raspolaganje, oblikuj me i iskoristi po svojoj volji. Amen. Gospodine, po anđelovu smo navještenju upoznali utjelovljenje Krista, tvoga Sina. Molimo te: ispuni nas svojom milošću i mukom i križem njegovim privedi nas k slavi uskrsnuća. Po Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu tvome, koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.

Označeno u