MOLITVA - Petak 3. tjedna došašća

Sastavak na temu Božića, 25.12.2002.

Vratio sam se s polnoćke i čestitao Božić preko mobitela mnogim ljudima. A mnogi su na sličan način čestitali i meni. Ispalo je to vrlo lijepo. Onda sam legao spavati i probudio se kako bih prisustvovao na dvije božićne mise. I to je bilo lijepo. Zatim smo svi skupa ručali itd. Uglavnom cijeli je dan protekao nekako posebno lijepo. Svi ukućani proveli su dan oduševljeni božićnim poklonima, okićenim borom i bogatim stolom, a naravno, svi vjeruju u Djeda Božićnjaka. Nemam ništa protiv njega i s jedne strane mi je baš super. Pogotovo kad znamo da u prijevodu s eng. Djed Božićnjak (Santa Clauss) znači Sveti Nikola i danas mu nedostaje jedino križ na kapi da bi dostojno zamijenio tu osobu. No što bismo onda učinili s Židovima, budistima i ostalima – kako je lijepo pitala moja seka. Iako se čini da nam Djedica krade kršćanski Božić, kad njega ne bi bilo nitko ne bi mogao doći k onima drugih religija jer oni nemaju svetog Nikolu. Djed Božićnjak je nešto kao izmiritelj ljudi koji će svim ljudima dobre volje donijeti poruku mira, sreće i ljubavi. Tko nije protiv nas, za nas je. Nek' on obavi svoje, a mi ionako znamo da nama Isus u srcu za svoj rođendan ostavlja još ljepše, iskrenije i korisnije poklone.

Moliti kroz došašće: dan 20 – Filipljanima 4,6-7

Filipljanima 4,6-7 – Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu - molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem - očitujte svoje molbe Bogu. I mir Božji koji je iznad svakog razuma čuvat će srca vaša i vaše misli u Kristu Isusu.

Za meditaciju:

Došašće je kratko vrijeme. Ono je kao jedno malo putovanje koje se uklapa u veću cjelinu tvojeg života. I na tom, kao i na svakom putovanju, korak će ti biti čvršći, a prepreke lakše savladljive, ako ne putuješ sam. Bog je oduvijek s tobom i želi da s njime komuniciraš o svojim potrebama, da ga moliš i tražiš i to zato jer te u tvojoj molbi želi uslišati. Zato ne trebaš strahovati. Opusti se i predaj Bogu svoje molbe.

Molitva:

Bože moje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, upravljam ti svoju molitvu kojom želim čuti glas tvoga vodstva. Amen. Svemogući Bože, svojom milošću uvijek pretječi i prati naša djela da željno čekamo dolazak tvoga jedinca Sina te postignemo tvoje darove za vremeniti i vječni život. Po Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu tvome, koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.

Označeno u