MOLITVA - Ponedjeljak 4. tjedna došašća

Veličina malenosti

Malenost je Božja mjera veličine. Iz najmanjeg mjesta u Izraelu, najmanjeg kneževstva, iz Betlehema Judejskog, došao je Najveći, onaj čija je veličina dopirala do Boga i s njom ravna bila. I tom Velikom, Najvećem nikad nije bilo dosta malenosti, neznatnosti, napuštenosti. Nije bilo dovoljno što je Betlehem najmanje mjesto: on je izabrao roditi se i izvan Betlehema, na rubu, ne u kući – ni u najmanjoj – nego u špilji, u staji, gotovo nigdje. I takav Najmanji, Najnapušteniji, Najbeskorisniji, uskrsnuo je, probio vrata smrti i koraknuo k Bogu da i mi Njegovim stopama mognemo nekad doći do jedinog pravoga cilja života. Takav nam je prenio poruku u kojoj se krije jedina prava životna mudrost: Samo maleni dopiru do Boga!

Prisjetimo se da je Isus najviše brinuo o najmanjima, i on je taj koji će sve ponižene i neznatne uzvisiti i utvrditi. Kod Boga mjerljiva veličina nije bitna jer on svakoga želi uzvisiti do vječnog spasenja.

Moliti kroz došašće: dan 23 – Luka 1,46b-49

Luka 1,46b-49 – Veliča duša moja Gospodina, klikće duh moj u Bogu, mome Spasitelju, što pogleda na neznatnost službenice svoje: odsad će me, evo, svi naraštaji zvati blaženom. Jer velika mi djela učini Svesilni, sveto je ime njegovo!

Za meditaciju:

Mariji je Gospodin učinio velika djela. Sjeti se samo što sve o njoj ispovijedamo: ona je sama bezgrešno začeta, ostala je djevica i kao majka Isusova, po tome je i Bogorodica, a na kraju života je na nebo uznesena. Ona je zbog toga veličala Gospodina. Kao dio svoga razmatranja, razmišljaj o darovima koje je tebi Bog darovao i zahvali Bogu za sve što ti je učinio.

Molitva:

Velikodušni Bože hvala ti za sve i mnoge blagoslove kojima si me obdario. Pomozi mi da uvijek budem zahvalan tvojoj velikodušnosti prema meni. Amen. Svemogući Bože, nas još tišti jaram staroga grijeha. Molimo te danas oslobodi novo rođenje tvoga Sina, koje ovih dana očekujemo. Po Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu tvome, koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.

Označeno u